У Львові на пр. Свободи повертають відреставровані раритетні ліхтарі

3862 1
Як поінформувала начальник управління охорони сторичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, відреставровані ліхтарі повертають на проспект Свободи. Зокрема, вчора встановили 3 перші ліхтарі. Як пояснила Лілія Онищенко, роботи досить специфічні, і протягом дня можна встановити не більше 3 штук.
Фото: zik.ua

Фото: zik.ua

Загалом, цього року від реставрували 13 ліхтарів з 22. З міського бюджету на ці роботи було виділено 800 тис. грн.  Як додала Лілія Онищенко, ліхтарям повернули їх оригінальний сірий колір, також виготовлено втрачені елементи.

«На ліхтарях, як і колись, будуть герби міста. Їх виготовили за зразком, що зберігся на одному з ліхтарів. Їх доставлять пізніше, після монтажних робіт», – сказала Ліля Онищенко.

Наступного року планують відревставрувати решту ліхтарів. Ліхтарі на пр.Свободи було встановлено в місті ще у 1908 році.

Краєзнавець Іван Радковець розповів, що таких стовпів у Європі практично не залишилось: «Їхня історія безпосередньо пов’язана з електричним освітленням міста, коли використовувались не газорозрядні лампи, а вугільні стержні для освітлення вулиць. У конструкції цих стовпів всередині були лебідки за допомогою яких опускали так звані лампочки, а два взаємодіючі стержні давали освітлення. Під вечір встановлювалися ці вугільні стержні, а за ніч вони згоряли», – розповів краєзнавець.

«Крім того, їхня оздоба є частиною оздоби міста, – додав він. – Вони під шаром фарб мають цікавий і гарний орнамент. Їх потрібно реставрувати, а не демонтувати, бо таких стовпів у Європі залишилось дуже мало».

Іван Радковець зазначив, що стовпи пережили дві світові війни, а «їхній демонтаж – це нищення історії»: «Будь-яка ковка, що буде на сучасних стовпах – це лише копія, але справжні стовпи копією не заміниш».

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
5 Листопада, 2015 23:17
Олег Придурки !!! Це опори для ліхтарів.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!