У Львові, поблизу Домініканського собору, відновили квіткову браму

2825 0
Крім того, що браму відреставрували, то ще й повернули їй автентичний колір – червоний.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові, вхід у будинок пам’ятки архітектури, що на вул. Ставропігійській, 4 тепер прикрашає відновлена квіткова історична брама, повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: У Львові відновили одну із найвищих та найцінніших брам середмістя. Фото

Там вирівняли деформовані металеві елементи, відновили втрачені, а також повернули її автентичний колір – червоний. Це перші відновлені у Львові двері цього року саме такого кольору. Загалом на відновлення металевої брами пішло приблизно два місяці.

За словами реставратора Ігоря Добрянського, через облущену стару фарбу і численні пошкодження брама була в дуже незадовільному вигляді.

«Ми знали, що попереду чекає багато роботи, але двомісячний результат був того вартий. Тепер відновленою вона привертає увагу своїм незвичним забарвленням та декоративним оздобленням», – каже Ігор Добрянський.

Фахівці вирівняли деформовану конструкцію брами та відновили її засклення, яке частково було забите металом. Також реставратори встановили новий австрійський замок, який хоч і не рідний, але відповідає по віку брамі.

Читайте також: У Львові відреставрували мозаїку Вірменського собору. Фото

Особливістю цією брами є те, що її елементи не приварені, а фіксуються на заклепках. Вони додають брамі додаткового шарму. Також майстри відновили полотно в місці, де врізався старий кодовий замок та виготовили і встановили нову клямку.

Загальна вартість реставрації становила більше 63 тис. грн, з яких місто оплатило 44 378 грн, а іншу частину – мешканці.

Браму відновили завдяки програми співфінансування з мешканцями.

Нагадаємо, мешканці будинків-пам'яток із грудня зможуть подавати заявки на ремонти під'їздів і дворів. Зараз у Львові працюють три програми співфінансування реконструкції історичних брам, вікон та балконів. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачують із міського бюджету, 30% – мешканці, при реставрації вікон – 60% із бюджету та 40% – мешканці, а при заміні пластикових вікон на дерев’яні фінансування становитиме 50% на 50%. При реставрації балконів на фасадах пам’яток архітектури власники платять 10 тис. грн, а решту вартості оплачує місто.

Фото ЛКП «Бюро спадщини»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!