У Львові шукають світлини та відео знищеного пам'ятника Русалки Дністрової

6128 0
Кілька років тому невідомі зірвали нижню частину пам'ятника та здали її на металобрухт.
фото: лмр

фото: лмр

У Львові шукають фото, відео або очевидців, які зможуть розповісти, як виглядав пам'ятник Русалці Дністровій у Наварії, повідомляє Суспільне.

Читайте також: У центрі Львова відреставрували каретну браму

За словами реставратора Юрія Миколаїшина, скульптура була розташована на в’їзді до села Наварія. Там її встановили у 60-х роках минулого століття. У 2019 році невідомі зірвали усю нижню частину пам'ятника та здали її на металобрухт. Від «Русалки» залишилася лише бетонна основа та верхня частина скульптури, що зображує жінку.

Згодом залишки скульптури демонтували та перевезли до Львова – на територію майстерні реставратора Юрія Миколаїшина.

«Десь половина «Русалки» є, половини немає. Ну вкрали тут міді десь на тисячі дві, ото на металобрухт, а щоб відновити, то десь треба в десятки, а то і більше разів. Вся нижня частина втрачена, просто ми не маємо інформації, що там внизу було», – каже Юрій Миколаїшин.

Тож тепер чоловік шукає тих, хто зможе надати фото того, як виглядали втрачені елементи скульптури до знищення.

Читайте також: Пам'ятки, які планували реставрувати на Львівщині, можуть втратити шанс на відновлення. Перелік

«Будь-які фотографії, може, хтось має якісь весільні фотографії, хтось фотографії з дитинства коло цього пам’ятника. Ми були би вдячні за таку інформацію. І будемо відновлювати нижню частину, імпровізувати би не дуже хотілося», – додає Юрій Миколаїшин.

Як реставруватимуть скульптуру розповів майстер Петро Пилипів.

«Треба буде те, що ножицями врізано, знов відрізати, але вже культурно і давати нові шари міді. Можливо, через заклепку або через спеціальні методи з’єднання. Потім окислити, щоб воно знов набрало такий зелений колір. Роботи, насправді, дуже багато», – каже він.

У мерії зазначають, що відреставрований пам’ятник встановлять у Львові. Одна з локацій – Шевченківський гай.

Скільки грошей потрібно для відновлення пам’ятника та чи виділять їх з міського бюджету – наразі не уточнюють.

Нагадаємо, скульптуру Русалки Дністрової, яку пошкодили вандали, мало реставрувати ЛКП «Львівська археологічно-архітектурна служба», яка отримала функції замовника.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!