Квартиру для музею Крушельницької у Львові викуплять за 1,6 млн грн

1978 0
Кошти на придбання цієї нерухомості закладуть у бюджеті розвитку.
Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Депутати Львівської міської погодили придбання квартири задля розширення музично-меморіального музею Соломії Крушельницької на вул. С. Крушельницької, 23. Йдеться про квартиру № 8 загальною площею 59,4 кв. м.

Читайте також: У Львові натрапили на тополю-гібрид, яку можуть віднести до пам'яток природи

«Маємо нагоду говорити про двох великих жінок в Українській культурі  Лесю Українку і Соломію Крушельницьку. Наступного року 150 років з дня народження Соломії Крушельницької. Йдеться про квартиру над музеєм. Власники неодноразово затоплювали приміщення музею, експозиція не оновлювалась 30 років. Важливо викупити це приміщення», – зазначила депутатка від фракції «Самопоміч» Юлія Хомчин.

Кошти на викуп цієї нерухомості мають закласти у проєкті бюджету розвитку, який депутати будуть розглядати за два тижні.

Нагадаємо, музей Соломії Крушельницької планують розширитиЯк розповів Tvoemisto.tv директор музею Соломії Крушельницької Михайло Кобрин, від часу створення музею у 80-х він активно розростається, тому музею важко приймати нові колекції, адже нема місця для їхнього належного зберігання. Він також додав, що якщо буде добра воля інших власників квартир на третьому поверсі, то музей звертатиметься до міста про їхній викуп на потреби музею.

Довідка

Музей розташований у будинку, де раніше жила Соломія Крушельницька. У 1903 році вона купила цілу кам’янку для своєї родини. Однак у радянський період будинок забрали. Для музею пізніше залишили лише одну квартиру.

У експозиційних залах-кімнатах демонструють оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, нотні видання, особисті речі співачки. Також є платівки із записом її голосу. Крім того, зберігся персональний музичний інструмент, на якому грала артистка. 

У фондах музею, що налічують понад 17000 експонатів, зберігаються не лише речі, що належали Крушельницькій, але й багато цікавих матеріалів, пов’язаних з іменами інших видатних діячів музичної культури, зокрема, Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Одарки Бандрівської, Любки Колесси.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!