У Львові затвердили План сталої мобільності. Що це означає

3216 0
Календарного плану та бюджету реалізації Плану немає.
Фото: Богдан Криворог

Фото: Богдан Криворог

У Львові затвердили План сталої мобільності, за яким до 2030 року хочуть зменшити смертність на дорогах, змінити пріоритети переміщення містом та його забудову. За цю ухвалу проголосували 47 депутатів.

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розробляють План сталої мобільності для Львова

Зокрема пріоритет пересування Львовом матимуть відповідно пішоходи, громадський транспорт, велосипедисти, машини доставки, автомобілі та припарковані автомобілі. 

Як пояснив під час пленарного засідання керівник КУ Інститут міста Олександр Кобзарев, цей документ є декларативним і складений на прикладі європейських міст. Календарного плану виконання цього Плану немає, адже, за словами Олександра Кобзарева, план залежатиме від спроможності міста фінансувати ці проєкти.

Нульова смертість на дорогах

Насамперед Планом пропонується створити при ЛМР структуру, яка аналізуватиме аварії, запровадити аудит безпеки руху та ієрархію вулиць за швидкістю руху, а вантажний і спецтранспорт, що їздить містом, повинен бути обладнаний засобами безпеки для пішохода.

Крім цього, пропонують створити бюджетну програму пересування, що передбачає будівництво острівців безпеки, квазі-кілець, засобів зниження швидкості тощо.

Читайте також: (Не)довести Львів до межі. Навіщо місту План сталої мобільності

Пішоходи

Для пішоходів передбачили розширення тротуарів та їх зонування, облаштувати нові зелені зв’язки між різними районами міста, як-от проєкт «Зеленої лінії», що має з’єднати Сихів із центром Львова, а також усунення перешкод на хідниках (реклами, опор, знаків тощо).

Громадський транспорт

Ця ціль Плану передбачає насамперед пріоритезацію громадського транспорту в місті – облаштування виділених смуг та швидких зв’язків між різними районами міста: Сихів – центр (смуга ГТ на вул. Франка), вул. Наукова – центр (вул. Княгині Ольги – вул. Сахарова, колія на вул. Коперника, вул. Вітовського), Рясне – центр (реконструкція вул. Шевченка), вокзал – центр (вул. Бандери), північ – центр (смуги на просп. Чорновола, реконструкція вул. Мазепи та вул. Грінченка).

Окремим пунктом винесли й запровадження е-квитка та єдиної наскрізної системи нумерації для трамваїв, тролейбусів та автобусів, відмова від «кишень», розміщення табло з графіками руху на зупинках, реконструкція основних площ, облаштувати пересадкові хаби, місця для велостоянок та автопарковок, а також розпочати планування міської електрички, розвивати тролейбусну й трамвайну мережу.

Читайте також: Львів не Відень. Чому ми боїмося втручатися в історичне середовище

Приватні авто

За Планом у Львові хочуть унормувати паркування в центрі, зробити його дорожчим, а також облаштувати позавуличні паркінги, які сподіваються будувати за кошти інвесторів. Автомобілістів здебільшого мають заохочувати менше користуватися машинами й пересідати на альтернативний транспорт. Таким чином транзит авто в центрі міста є зменшитись.

Впорядкувати рух авто сподіваються реалізацією проєкту «Малого транспортного кільця», добудовою низки вулиць, як от Суботівської, створенням великого транспортного хабу на місці ринку "Добробут", розвинути мережу парковок «паркуйся і їдь» на в’їздах до Львова.

Велорух

У Львові планують доповнити й оновити Концепцію розвитку велоінфраструктури, забезпечити пріоритетне очищення від снігу хідників та велодоріжок, затвердити стандарт облаштування велоінфраструктури й створити парковки для велосипедів.

Забудова

Будівництво пропонують регулювати змішаною забудовою та розвивати так зване «місто коротких відстаней» – коли вся необхідна для проживання та роботи інфраструктура розташована у межах району й пішохідної доступності, а не забудовувати периферійні зони міста. 

Читайте також: Як у Львові втілять концепцію електромобільності

Інституційність

Міські департаменти мають доповнити фахівцями, що відповідатимуть за безпеку руху, велорух, громадський транспорт, пішоходів та паркування. Крім цього, проєкти реконструкції вулиць мають проходити громадські обговорення, а після реконструкції – впровадити обов’язкове утримання вулиці.

За реалізацією проєктів плану має стежити робоча група, що налічуватиме до 15 осіб. 

Читайте також: У Львові запрацював сайт мобільності

Нагадаємо, розробляти План сталої мобільності для Львова почали у 2018 році. До цього долучилися GIZ та низка міжнародних експертів із міст, у яких вже затвердили або впроваджують цей План.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!