У МОЗ заспокоюють: нервові клітини відновлюються навіть після виборів

3619 0
Головною умовою для цього є здоров’я мозку.
Фото: iflscience.com

Фото: iflscience.com

Нові нервові клітини в мозку людини формуються протягом усього життя, але для цього потрібна низка умов. Про це ідеться в дописі на сторінці керівниці МОЗ Уляни Супрун.

«Так, нейрони гинуть. Але потім народжуються нові. Це не означає, що можна припинити контролювати емоції, наприклад, на виборчих дільницях. Будьмо відповідальними, спокійними та чуйними. Не забудьте подякувати людям, які працюють на виборчих дільницях, захищають наше право на вибір і бережуть країну від російської агресії», – ідеться в дописі.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

Нейрони гинуть та народжуються все наше життя, хоча і з різною інтенсивністю: найінтенсивніше – в дитинстві. Нервові клітини гинуть передусім не через стрес, а через неправильне харчування, алкоголь, вихлопні гази, брак руху та навіть навчання і спілкування.

«Доки живий, мозок постійно будує нейронні мережі. Тому наша задача — підтримувати здоров’я мозку, аби йому було легше це робити. Найкращою профілактикою хвороби Альцгеймера чи інших форм деменції є не життя у власній шкаралупі, де немає ані стресів, ані радощів, а активне соціальне, інтелектуальне і фізичне життя, в якому є свої виклики і навіть стрес», – каже Уляна Супрун.

Вона додає, що стрес насправді не вбиває нейрони, хоча може викликати тимчасове зменшення об’єму мозку. Окрім того, нервова та гормональна реакція на стрес – це еволюційне пристосування. Реакція на стрес допомагає переживати скрутні часи, пристосовуватися, мобілізуватися та швидко вчитися, а не вбиває.

«Гарні новини не закінчуються. Навіть після втрати частини мозку внаслідок травми деякі люди можуть продовжити повноцінне життя. Це не означає, що «можна жити без мозку», це означає «наш мозок дуже пластичний і все може бути», – додає Уляна Супрун.

Читайте також: Декомунізуємо мозок: 7 міфів про побілку дерев і бордюрів

Окрім того, зазначає вона, саме навчання призводить до скорочення кількості нейронів в певній ділянці, адже виживають «найкращі» нейронні мережі.

«У мозкові все життя відбуваються перебудови нейронних мереж, поява і загибель нейронів, і нам необхідна стимуляція різноманітними чинниками, аби підтримувати здорову роботу мозку. Займайтеся спортом, харчуйтеся правильно й живіть активним соціальним життям. Прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос також рахується», – ідеться в дописі.

Нагадаємо, сьогодні українці вибирають президента в другому турі голосування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!