Україна приєднається до «митного безвізу» ЄС у жовтні

929 0
Україна стане 36-ю державою-учасницею Конвенцій.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У четвер, 25 серпня, Об’єднаний комітет Конвенцій про спільний транзит та спрощення формальностей прийняв офіційне рішення запросити Україну приєднатися до них із 1 жовтня 2022 року. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

Читайте також: Рада схвалила закон про «митний безвіз» із Євросоюзом

Він зазначив, що «митний безвіз» — це швидше переміщення товарів між країнами Європейського регіону, менше бюрократії на самій митниці, менше можливостей для зловживань, обмін даними з сусідніми митницями фактично в режимі реального часу. А також «Митний безвіз» — це один із ключових напрямків побудови в Україні зручної та прозорої митниці.

Відтак, Україна стане 36-ю державою-учасницею Конвенцій.

Прем’єр-міністр нагадав, що для України це вже четвертий «безвіз» у 2022 році після «енергетичного безвізу» в березні та «транспортного» й «економічного» улітку.

Читайте також: Україна підписала «транспортний безвіз» з ЄС

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про «митний безвіз», який визначає приєднання України до Конвенції про процедуру загального транзиту (NCTS) із країнами Євросоюзу. Законопроєкт ухвалили в цілому голосами 275 депутатів.

За даними Мінфіну, станом на липень 2022 року у системі NCTS вже зареєстровані понад 1100 трейдерів, близько 4500 працівників митниці, подано більш як 5500 декларацій, 13 компаніям присвоєно статус фінансового гаранта, розпочато надання українським підприємствам спеціальних транзитних спрощень.

Додамо, що на пунктах пропуску у Львівській області планують запровадити платну е-чергута облаштувати майданчики тимчасового відстою для вантажівок. Наразі в Україні діє єдиний пілотний проєкт – у Закарпатській області. Наступним об'єктом в Україні і першим на Львівщині має стати пункт пропуску «Краківець».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!