Українське озвучення фільму «Олекса Довбуш» стало доступне онлайн

4193 0
В Україні для загального доступу виклали українське озвучення фільму «Олекса Довбуш», який зняли ще в 1959 році. Досі фільм був оцифрований та доступний для широкого загалу лише російською мовою, хоча його першопочаткове озвучення було українською.
фото: vidviday.com.ua

фото: vidviday.com.ua

В кінопрокаті стрічка демонструвалася і російською, і українською мовами. Автентична фонограма була оцифрована Національною кіностудією ім. О. Довженка.

Щоправда, у фондах Львівської обласної контори кінопрокату на кіноплівці зберіглася довша на 15 хвилин україномовна версія фільму, яка з часом також буде оцифрована.

В листопаді 2015 року стрічку «відреставрували», вернувши їй українське озвучення, і демонстрували у Львові.

Картина знімалася на зорі після сталінської відлиги та була однією із перших ластівок українського культурного відродження 60-х років. В 1960 році фільм «Олекса Довбуш» став одним із лідерів радянського кінопрокату. Фактично ця стрічка була передвісником шедевру світового кінематографу – фільму «Тіні забутих предків», який також присвячений гуцульській тематиці. Однак на відміну від цієї картини, знятої за мотивами однойменного твору Михайла Коцюбинського – сценарій фільму «Олекса Довбуш» складався вже в радянські часи.

Фільм вражає мальовничими карпатськими пейзажами, автентичними костюмами та майстерною акторською грою. Родзинкою стрічки є колоритні сценки із життя гуцулів. Цікаво, що інший фільм режисера Віктора Іванова «За двома зайцями» (знятий двома роками пізніше) має схожу історію з україномовним озвученням. В оригіналі цей фільм також було знято українською мовою, а згодом – дубльовано на російську. Кілька років тому реставраторам Національного центру Олександра Довженка вдалося знайти першопочаткову українську фонограму картини в Маріупольському фільмофонді і українська версія цього фільму невдовзі стала надбанням широкого загалу.

Завантажити фільм можна за цим посиланням.

Джерело: Гуртом

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!