В Україні стартує реєстрація на ЗНО для вступу на магістратуру. Роз’яснення від МОН

2898 0
Міністерство освіти підготувало відповіді на найпоширеніші питання щодо вступу на магістратуру у 2018 році.
фото: УНІАН

фото: УНІАН

З 14 травня до 5 червня в Україні триватиме реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні для вступу на магістратуру, повідомляє прес-служба Міністерства освіти й науки України.

Хто повинен здавати ЗНО в магістратуру?

Цьогоріч ЗНО стосується вступників на спеціальності галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування» та «Міжнародні відносини».

Абітурієнти, які вступатимуть до магістратури за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право» складатимуть:

  • єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови – англійської, або німецької, або французької, або іспанської.
  • єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з Права та Загальних навчальних правничих компетентностей.

Читайте також: Львівський університет увійшов до топ-трійки рейтингу за науковими досягненнями

ЄФВВ містить два блоки: тест загальних навчальних правничих компетентностей (ТЗНПК) та тест з права. Програми, за якими укладаються тести з усіх трьох блоків, розміщені на сайті МОН.

Вступники до магістратури за спеціальностями галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування» та «Міжнародні відносини» (крім «Міжнародне право») складатимуть лише ЄВІ з іноземної мови на вибір – англійська, німецька, французька або іспанська.

Єдиний вступний іспит з іноземної мови матиме 2 складові – це «Читання» та «Використання мови». «Писемне мовлення» та «Розуміння мови на слух» застосовуватись у тесті для магістратури не будуть.

Чи можна вступити на магістра за іншою спеціальністю, ніж закінчив бакалавра? 

Абітурієнтам, які вступатимуть за перехресним вступом – тобто змінюватимуть спеціальність при переході на магістра, щоб бути допущеними до ЄВІ чи ЄФВВ, потрібно пройти додаткове фахове випробування, яке проводитиме вибраний ними виш. Воно відбуватиметься в період між 14 та 31 травня.

Коли та як подати документи на магістра? Яким має бути перелік документів?

У МОН наголошують, що для реєстрація для участі в ЗНО необхідно звернутись до приймальної комісії одного із закладів вищої освіти, в якому вступник має намір взяти участь у конкурсному відборі. Результатом реєстрації є отримання екзаменаційного листка. Реєстрація триватиме з 14 травня до 18:00 5 червня.

Читайте також: Як виглядали корпуси університету Франка у минулому. 9 фото

Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто оригінали:

  • документа, що посвідчує особу;
  • військового квитка або посвідчення про приписку – для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством);
  • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
  • екзаменаційний листок єдиного фахового вступного випробування/єдиного вступного іспиту з іноземної мови (для визначених спеціальностей);
  • документів, які підтверджують право на участь у конкурсі при вступі для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста) за спеціальностями галузей знань 03 «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 081 «Право», 24 «Сфера обслуговування» та 29 «Міжнародні відносини» (за наявності).

Коли і де відбуватимуться тестування?

Основна сесія ЄВІ відбудеться 11 липня, а ЄФВВ – 13 липня. Початок процедури о 10:00 год. Допуск учасників до пункту тестування триватиме з 09:15 до 09:50.

Як відбуватиметься тестування? Що можна робити під час тестування, а що ні?

Для входу до пункту тестування учасник має пред’явити:

  • екзаменаційний листок;
  • документ, що посвідчує особу (серія (за наявності) та номер якого вказані в екзаменаційному листку);
  • запрошення-перепустку.

Коли будуть відомі результати та пройде зарахування?

Результати основної сесії ЄФВВ та ЄВІ будуть розміщені на інформаційних сторінках вступників на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) в розділі «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ» не пізніше 14 календарних днів із дня їх проведення. Вхід до сторінки здійснюватиметься за номером екзаменаційного листа та пін-кодом, зазначеним у ньому.

Рекомендації до зарахування на бюджет будуть надані до 13 серпня, а саме зарахування пройде до 20 серпня.

Читайте також: Учитись ніколи не пізно. Як працює львівський університет для пенсіонерів

Як відбуватиметься розподіл бюджетних місць?

На магістратуру «Права» та «Міжнародного права» розподіл бюджетних місць відбуватиметься за широким конкурсом – тобто місце йтиме за вступником з найкращими балами в обраний ним заклад вищої освіти.

Вступ на магістратуру інших спеціальностей здійснюватиметься за традиційним конкурсом з фіксованою кількістю місць.

Хто може не здавати ЗНО на магістратуру?

Участь у конкурсному відборі при вступі для здобуття ступеня магістра за результатами вступних іспитів у закладі вищої освіти можуть брати:

  • особи, які не можуть взяти участь в єдиному фаховому вступному іспиті та єдиному фаховому вступному випробуванні через наявність у них захворювань, зазначених у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1707/29837,
  • особи, які для виконання єдиного фахового вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування потребують створення інших особливих умов, ніж зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1708/29838, за кодами 0101 – 0104, 0201 – 0203, 0206, 0301 – 0306, 0401, 0501, 0601, 0701, 0702;
  • вступники, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 31 березня 2018 року. Такі вступники звертаються до приймальної комісії обраного закладу вищої освіти у термін з 2 до 9 липня для подачі документів. Особи, зазначені у пунктах 1 і 2, обов’язково надають підтверджуючі документи щодо наявності захворювань, зазначених у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання або щодо потреби створення інших особливих умов, ніж зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання (перелік та форми таких документів зазначені у наказі Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900).

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!