В Україні змінили правила використання дронів

4302 0
Порушення норм використання безпілотних апаратів передбачає стягнення штрафу до 8,5 тисяч та кримінальну відповідальність.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Із 1 червня в Україні ввели обмеження на використання дронів для знімання. Відповідний Тимчасовий порядок використання повітряного простору опублікували на сайті Державної авіаційної служби.

Читайте також: 20 мільйонів євро за фото незнайомця. Чому в Європі заборонили фотографувати людей

Відповідно до нових правил, безпілотні апарати поділяють за вагою. Відтак важчими вважають ті, котрі важать більше двох кілограмів. Для таких літальних апаратів власники мають оформити спеціальний дозвіл на використання повітряного простору.

Для легших дронів дозвіл оформляти не потрібно, втім керувати ними можна лише вдень на відстані 500 м від повітряних суден та без перетину кордону. Польоти мають здійснювати не далі, ніж 500 м від зовнішнього пілота й у межах прямої видимості.

Максимальна швидкість польотів не має перевищувати 160 км/год та висоту — 50 м. Відстань до сторонніх осіб має становити до 30 м, для осіб до 12 років — до 50 м, понад 12 років — до 150 м.

Читайте також: Як ввозитимуть авто з-за кордону. Нові правила

Крім цього, використання дронів заборонили над дорогами, залізничними шляхами держзначення, на головних вулицях міст та сіл, над захищеними об’єктами (об’єкти Міноборони, СБУ та правоохоронних органів) та в межах спецоперацій. Для польотів над відповідними територіями необхідно отримати дозвіл.

За порушення Тимчасового порядку передбачили штраф від 1020 до 8500 грн, а якщо дрон спричинив небезпечну ситуацію для повітряних польотів, то власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!