Вічно молодий: 8 способів жити яскраво та не старіти душею

9297 0
Одного разу мій 22-річний брат мимохіть сказав, що почувається на 40. І додав, що його це зовсім влаштовує, він не хоче нічого міняти і взагалі в нього в житті «інші інтереси». Це висловлювання довго не давало мені спокою. Чому так відбувається з молодими людьми і що можна зробити, щоб не старіти душею?

Ось 8 ідей, які варто спробувати:
 
1. Прислухайтесь до себе 
Пам’ятаєте як в дитинстві ви дні на проліт захоплено будували космічні кораблі зі старого мотлоху в татовому гаражі? Батьки тоді скептично посміхались і запевняли, що цим кораблям ніколи не злетіти. Чи це зупинило вас тоді? Навряд. Ваші кораблі літали без дозволу, навіть якщо тільки у грі або вашій уяві. А потім одного разу ви дозволили себе переконати, що вам не під силу збудувати справжній корабель. Ви запам’ятали, що ложку треба тримати у правій руці, а тикати в людей пальцем некультурно. І саме в той день, коли ви в це повірили, ваш корабель перестав літати. Якщо б команда будівельників Восток 1 зробила так само, Юрій Гагарін ніколи б не опинився в космосі. 
Тому ніколи не вірте тим, хто каже, що ви не зможете, що так не роблять, що це не прийнято або некультурно. Відчувайте себе, вірте у свої можливості та у свої сили, і не забувайте, що мрії здійснюються, коли віриш в них, а не прислухаєшся до думки оточуючих. 
 
2. Вчіться новому та залишайте зону комфорту
Кожного дня. Добровільно, а не тоді, коли «життя змусить». 
Чим відрізняється дитина від старої людини? Дитині щодня доводиться вивчати щось нове, обробляти неймовірну кількість нової інформації, опановувати життєво важливі навички. Діти більше цікавляться і набагато легше адаптуються до змін. 
Від старої ж людини натомість часто можна почути «я стільки бачила на своєму шляху» або ж «я вже не в тому віці…». Робити щось нове завжди страшно, а вчитись новому – завжди важко (з віком страх змін тільки посилюється). Старі люди часто прикривають свій страх або невпевненість віком, і саме віком мотивують небажання вчитись. Моя бабуся в свої 65 почала вивчати німецьку, купила ноутбук та пішла в спортзал. А вчорашні студенти жаліються, що в школі погано викладали мову. 
Тепер уявіть, що з 5-річного віку вам страшно залишати зону комфорту. Багато ви навчитесь, сильно розвинетесь, чи зможете яскраво і повно прожити життя? Чим впевненіше крокуєш геть з зони комфорту, тим ширше врешті вона становиться. Можна ненадовго в ній перепочити, щоб відшлейфувати нові навички, але одразу рухатись вперед.
 
3. Бажайте, плануйте, дійте
Якщо вам дати хвилину щоб написати всі свої бажання, скільки у вас вийде? Колись я поставила це запитання своїй мамі і вона відповіла, що навряд змогла б впоратись з цим завданням. А тепер спитайте дитину. Скоріше за все через хвилину вам ледве вдасться її зупинити. 
Чим більше у вас бажань, тим більше рівень вашої життєвої енергії. Колись нас всіх навчили мислити «реальними категоріями». Тому ця реальність часто перетворюється на сіру буденність, в якій заборонено бажати «нездійсненного». 
Для того, щоб ваше бажання здійснилося, треба спершу дозволити собі бажати. А потім вже ретельно розпланувати та крок за кроком втілювати його у життя. 
 
4. Захоплюйтесь
Як часто вам доводиться бачити людину, в якої горять очі, коли вона робить свою справу? 
Більшість з нас йде на нецікаву роботу «де більше платять», щоб «було що їсти». А для чого їсти? Щоб були сили зранку знов йти на обридлу роботу. Як тоді почуватись не те, що молодим, а взагалі живим?
В кожної людини має бути захоплення – те, що її цікавить, робить щасливою, мотивує розвиватись, змінюватись та відчувати. Сильне захоплення – це сильні почуття. Нічого не наповнює життя більше, ніж яскраві емоції. 
 
5. Уникайте рутини
Кожного дня ми ходимо на роботу звичним шляхом, мало зважаємо на предмети, які бачимо навколо, і взагалі почуваємось краще, коли щось «відпрацьовано до автоматизму». Це не дивно – будь-яка нова інформація потребує затрат організму на її обробку, і він інстинктивно від цього захищається, намагаючись її зберегти. Саме тому ми підсвідомо обираємо знайомі теми, звичні шляхи та нервуємо, коли щось раптово змінює наші плани. 
Але водночас саме рутина найбільше вбиває нашу адаптивність, відкритість новому досвіду, а отже й нашу жагу до розвитку і почуття молодості і енергії. Це працює, як заняття спортом – дуже складно почати, боляче і дискомфортно, але в результаті – м’язи сильніші, тіло в тонусі а віддана енергія повертається у подвійному обсязі.
Тож не бійтесь змін, мандруйте, випробовуйте, шукайте нові погляди та підходи.  
 
6. Будьте романтичними
Так, це теж важливо. Незалежно від того, скільки вам років та на якій стадії знаходяться ваші стосунки. Кохання – одне з найсильніших почуттів, і відчувати себе молодим без нього дуже складно. Тож вчіться бути романтичними навіть після 50 років сумісного життя. 
 
7. Шукайте цікавих людей
Є люди, «народжені» старими. Це бачити в їх манерах і навіть по очах – вони з дитинства знають, що, як і кому треба робити і не упустять нагоди розказати вам, як недобре бути інфантильним і що «час вже дорослішати», навіть якщо вам 7 років. Молоді душею люди – велика рідкість, і їх треба гуртувати навколо себе. Вони надихають розвиватись, діяти, дивитись на речі під новими кутами. З ними можна не боятись робити помилки, сміятись та бути «неправильним». Вони по-дитячому не бояться експериментувати та помилятись, вони повні нестандартних ідей, енергії та жаги до життя. Чим більше подібних людей у вашому оточенні, тим легше вам обом почуватись молодими і щасливими, скільки б років вам не було. 
 
8. Будьте активними та ініціативними
Під лежачій камінь, як відомо, вода не тече. Ніхто не знає краще від вас, чого ви хочете. І ніхто ніколи не зробить це замість вас. Тому не чекайте на зміни – змінюйте. Хочете щось зробити – робіть. 
 
Підготувала Яна Біляєва
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!