Відійшов у вічність владика Андрій Сапеляк

3185 0
Один із творців згромадження отців-салезіян в Україні помер на 98-у році життя.
Фото: УГКЦ

Фото: УГКЦ

6 листопада на 98-му році життя помер владика Андрій Сапеляк, єпископ-емерит Української греко-католицької церкви, повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Владика Сапеляк народився 13 грудня 1919 року в селі Ришкова Воля Ярославського повіту в селянській родині. Був старшим з-поміж 5 дітей. Після закінчення Перемишльської гімназії Андрій вступив до згромадження отців салезіан. 29 червня 1949 року був висвячений у священики. Вищу освіту здобув у Салезіанському університеті в Італії (Турин), факультет канонічного права.

1951 року організував у Франції Українську малу семінарію і був її першим ректором.

1961 року о. Андрія іменовано першим єпископом українських вірних у Аргентині, де він трудився 36 років.

Читайте також: Помер блаженніший Любомир Гузар. Доповнено

Спочатку владика Андрій був іменований Апостольським візитатором для українців католиків в Аргентині, а після створення єпархії — Апостольським адміністратором Української католицької єпархії в Аргентині.

Владика Андрій Сапеляк відомий як діяч Вселенської церкви: був членом комісії Східних церков на II Ватиканському соборі (1962 — 1966).

1968 року разом з владикою протопресвітером Борисом Арійчуком обраний до керівних органів Української центральної репрезентації в Аргентині.

У 1997 році владика Андрій повернувся в Україну. 1998 року владика Андрій долучився до справи творення українського Салезіянського згромадження у Львові.

На 80-му році життя їде з пасторальною місією у місто Верхньодніпровськ Дніпропетровської області, де працює до 2014 року. У 2014 році переїхав до Винників під Львовом, де й провів останні роки життя.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!