Вілла Дзелінського у Львові потрапила до Державного реєстру пам’яток

2644 0
Вперше за два останні роки наказами Міністерства культури до Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесені 537 об’єктів культурної спадщини за категорією місцевого значення. У переліку – вілла Кароля Дзядоня Дзєлінського на вул. Котляревського у Львові.
фото: www.lvivcenter.org

фото: www.lvivcenter.org

Мінкультури розпочато поповнення Державного реєстру нерухомих пам'яток України об'єктами культурної спадщини місцевого значення.

Як пише Урядовий портал, серед об’єктів, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення, такі пам’ятні споруди: Будинок барона Штейнгеля (Київ, вул. Ярославів Вал,1, ХІХ ст.),  Будинок родини Сікорських  (Київ, Ярославів Вал 15-Б, 1904 р.),  Будинок іподрому (Київ, вул. Суворова, 9), вілла Кароля Дзядоня Дзєлінського (м. Львів, вул. І. Котляревського, 47, 1903 р.) та інші  історичні пам’ятки.

Довідка. Будинок під № 47 на вул. Котляревського, що є колишньою віллою Кароля Дзядоня Дзелінського, збудований у 1903–1906 рр. фірмою Івана Левинського, за проектом Альфреда Захаревича. Вілла розташована на центральній вулиці респектабельної дільниці Кастелівки — між нинішніми вулицями Генерала Чупринки, Горбачевського, Кастелівка та Кольберґа. Основним акцентом будівлі є наріжна вежа з високим гострим шпилем, що разом із відкритим цегляним муруванням та високими стрімкими дахами під черепицею надають віллі готизуючого характеру.

Читайте також: Реставрація пам’яток архітектури у Львові – це питання безпеки

Рішенням Львівського облвиконкому у 1985-му році вілла внесена до списку пам’яток місцевого значення.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!