В’ятрович у Львові розкаже про ризики неподолання тоталітарного минулого

1827 0
25 вересня о 12:00 Відомий історик, громадський активіст, голова Українського інституту національної пам’яті, випускник Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир В'ятрович прочитає в Alma mater публічну лекцію «(Не)подоланий тоталітаризм. Український урок».

Україна для радянської імперії була полігоном, на якому випробувано механізми окупації та побудови тоталітарної системи. Опісля набутий досвід комуністи «успішно» втілили в інших країнах Центральної та Східної Європи. На момент падіння Радянського Союзу понад 70 років життя в умовах тоталітаризму мали для українців катастрофічні наслідки: масштабні людські втрати, знищення національної культури та пам'яті, деформація соціуму. Незалежна Україна, на відміну від інших пост-комуністичних країн, тривалий час не спрямовувала зусиль на подолання тоталітарного минулого. Щойно Помаранчева революція 2004–го року стала поштовхом для формування нової політики національної пам'яті. Дев’ять років потому в країні знову настала цензура, політичні в'язні та обмежені громадянські свободи. Успішна спроба громадян — Євромайдан — захисти свої права може бути знівельована зовнішньою агресією. Чому і як це сталося, про наслідки для академічної історичної науки та суспільства сьогодні – у лекції Володимира В'ятровича", – анонсують організатори.

«Я говоритиму з подвійної позиції: як історик і як член урядової команди. Тобто розповідаючи суспільству про те що було, я мушу дбати про те що буде», — каже Володмир В’ятрович.

Коли: 25 вересня, четвер, 12:00.

Де: актова зала головного корпусу ЛНУ ім. Івана Франка, вул. Університетська, 1.

Довідка:

Володимир В’ятрович досліджує історію України ХХ століття, автор 6 книг і співавтор 3-х, серед них найвідоміші – «УПА.Історія нескорених», «Друга польсько-українська війна. 1942—1947» та «Історія України з грифом "Секретно"».

У 2008—2010 роках Володимир розсекретив архіви КҐБ (був директором архіву СБУ). Потім - працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету.

У 2009 році команда В’ятровича добилася, що СБУ нарешті «відкрила» сумнозвісну в’язницю №1, де тепер Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького», один із трьох у Східній Європі, але єдиний, де ціла споруда в’язниці віддана під музей. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!