Політична реклама

Виборча кампанія в Україні стартує 30 липня

1242 0
В Україні 30 липня розпочинається виборча кампанія з виборів до Верховної Ради.

Вибори відбудуться за змішаною системою - по 225 народних депутатів обираються за партійними списками й у мажоритарних округах. За мажоритаркою можна балотуватися або від партії, або шляхом самовисування. На відміну від попередніх парламентських виборів тепер у них не можуть брати участь виборчі блоки партій, пише Інтерфакс.
 

Прохідний бар'єр для партій за партійними списками на цих виборах становить 5%.

Останнього разу вибори до парламенту за змішаною системою проводились у 2002 році, і прохідний бар'єр тоді становив 4%. Після цього парламентські вибори відбувалися у 2006 і 2007 роках за пропорційною системою з прохідним бар'єром 3%.

На відміну від усіх попередніх парламентських виборів, кандидатів, які балотуються за мажоритаркою, реєструватиме ЦВК, а не окружні виборчі комісії. При цьому самовисуванці для подання документів до ЦВК мають прибути особисто - відповідно до закону, ЦВК реєструє кандидата, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування, за умови пред'явлення ним особисто паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України.

За оцінкою експертів, за мажоритарними округами балотуватимуться від 3 тис. до 5 тис. кандидатів - з розрахунку 10-20 кандидатів у кожному з 225 округів. Обов'язковою умовою для реєстрації кандидата-мажоритарника є внесення застави в сумі 13 тис. 224 грн, партійного списку - 2 млн 204 тис. грн.

ЦВК створила 225 мажоритарних округів, причому їх нарізка дещо відрізняється від тієї, яка була у 2002 році. Також ЦВК створила 33 тис. 540 звичайних і спеціальних виборчих дільниць на території України та 114 зарубіжних дільниць у 77 країнах світу. На відміну від попередніх виборів, створені округи та виборчі дільниці тепер діятимуть на постійній основі.

Окружні виборчі комісії формує ЦВК. Кількість членів окружкому має бути не менше ніж 12 і не більше ніж 18 осіб. До складу окружкомів обов'язково вносять, за наявності відповідного подання, по одному представнику від політичної партії, депутатська фракція якої зареєстрована в парламенті поточного скликання, а також партій, які беруть участь у виборах, але цих представників ЦВК вносить на підставі результатів жеребкування.

Дільничні виборчі комісії створюються відповідними окружними комісіями чисельністю не менше ніж 10 і не більше ніж 24 особи - залежно від величини дільниці. До складу дільничних комітетів також обов'язково включаються представники парламентських партій, і на основі результатів жеребкування - партій, що беруть участь у виборах, і зареєстровані в окрузі кандидати.

Чинна редакція Конституції не містить вимоги про обов'язкове входження народного депутата до фракції партії, за списком якої його обрано до парламенту.

Джерело: Zaxid.net

 

ТЕГИ: вибори

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!