Вирушаємо до Ватикану: 10 унікальних фактів про Апостольську Столицю

4779 0
Чому Ватикан повинен стати однією з найважливіших локацій під час відвідин Риму? Які святі місця ви зможете побачити? Пропонуємо дізнатися найцікавіше про величний центр Католицької Церкви - Ватикан.
фото: pilgrimage.in.ua

фото: pilgrimage.in.ua

1. У Ватикані можна побачити Собор Святого Петра, який називають серцем католицького світу. Собор збудований над гробом св. апостола, що загинув мученицькою смертю від руки імператора Нерона, який наказав публічно розіп’яти його. Та велична будівля, яку з трепетом відвідують тисячі сучасних паломників, створювалася протягом цілої епохи Відродження, в ХV – ХVII ст. Собор Святого Петра – найбільша за розмірами католицька церква; на його підлозі навіть зроблені спеціальні позначки, що вказують на довжину інших визначних католицьких храмів, щоб паломники мали змогу порівняти їх.

2. Гріб (рака) святого Петра  знаходиться в Священних гротах – підземному склепі під самим храмом, утвореному на зразок давніх римських катакомб, в яких ховали перших християнських мучеників. У Священних гротах поховані майже всі Папи Римські, багато з яких причислені Католицькою Церквою до лику святих.

3. Однією з найбільш відвідуваних гробниць у Ватикані є могила Святішого Отця Івана Павла ІІ – Папи, особливо близького серцю кожного українця. У Соборі Святого Петра  встановлений безсмертний шедевр найвідомішого митця епохи Відродження Мікеланджело – Пієта (з лат. «Оплакування») – мармурова скульптура, яка зображає Пресвяту Богородицю, що тримає на колінах мертве Тіло Свого Божественного Сина.

4. Найбільшим мистецьким шедевром собору є балдахін (ківорій), збудований над центральним престолом, що на ньому має право служити Месу лише Папа Римський, – вишукана 29 метрова споруда, встановлена над чотирьох стовпах – творіння архітектора Берніні, який працював також над куполом храму і відомий як творець колонади (колонада Берніні), що обрамляє площу Святого Петра.

5. З купола собору Святого Петра, на який обов’язково піднімаються паломники і туристи, відкривається величний вид на Апостольський палац,  де розташовані музеї та працюють церковні установи,  та площу Святого Петра. Остання збудована архітектором Берніні у вигляді ключа – символу влади Верховного Першоапостола. Каміння, яким вимощена площа, буквально просякнута кров’ю перших християнських страстотерпців, яких страчували на цьому місці, адже тут, навколо Єгипетського обеліску, який зберігся й донині, був розташований цирк імператора Нерона, жорстокого переслідувача християн. Недаремно, бруківку тут, як і на багатьох дорогах цілого Риму, називають «священним камінням».

Читайте також: Чому варто вирушити у святі місця. 5 фактів про паломництво

6. Саме на площі Святого Петра щонеділі збираються численні паломники, щоб почути проповідь Папи Римського, який за традицією звертається до вірних із вікна Апостольського палацу, та разом із ним помолитися молитву до Богородиці «Ангел Господній». Тут відбуваються найважливіші богослужіння Апостольського Престолу, коли кількість учасників не здатен вмістити навіть собор Святого Петра, розрахований на 60 000 вірних!

8. Музеї Ватикану – одна з найбільших скарбниць світу. Тут, у Ватиканській пінакотеці, зібрані мистецькі шедеври творців усіх епох історії людства, а особливо періоду Відродження, серед яких творіння Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Караваджо, Тіціана та багатьох інших.

9. У Ватиканській бібліотеці – одній із найбільших книгозбірень світу – зберігається небачена за масштабами колекція рідкісних манускриптів і стародруків, гравюр та старовинних географічних карт, монет і медалей.

Звичайно, осердям унікального пишного зібрання є Сикстинська капелла – пам’ятник епохи Відродження, розписаний Мікеланджело, Рафаелем і Джотто. Саме в Сикстинській капелі відбуваються конклави – зібрання кардиналів Католицької Церкви, на яких обирають Папу Римського. Стеля Сикстинської капели – найвідоміший цикл фресок Мікеланджело Буонаротті, що їх видатний митець створив практично один. Події Старого і Нового Завітів представлені у відомих кожному з підручників фресках Створення світу, Створення Адама, Гріхопадіння та Вигнання з раю, Всесвітній потоп ті інших. Та однак лише тут, у Ватикані, вдивляючись у купол Сикстинської капели, можна збагнути величність цих шедеврів людського генія та пережити спілкування з вічністю.

10. Ще одним найвідвідуванішим місцем Апостольського палацу є Бельведер, або Бельведерський палац, у відкритих двориках та галереях якого виставлені скульптурні шедеври античного періоду (Галерея статуй), найвідоміші з яких Аполлон Бельведерський та Лаокоон і його сини.

Отож, Ватикан – це, без перебільшення, цілий світ, представлений на кількох десятках гектарів землі. Зараз є безліч варіантів подорожей до Ватикану. Вирішувати вам, чи поїдете ви своїм маршрутом, чи приєднаєтеся до екскурсійної групи. Проте зважте, що саме паломництво до Ватикану дасть змогу не тільки доторкнутися найдавніших християнських святинь, але і відчути особливості і місію сучасної Католицької Церкви. Така подорож збагатить новим досвідом  – вона навчить бачити в творінні людських рук Господню велич і красу, дасть змогу відчути людину співтворцем Бога.

Підготовано Патріаршим паломницьким центром УГКЦ

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!