Як отримати компенсацію за підвищення цін на компослуги у Львові. Інфографіка

3795 0
З 1 липня в Україні діє новий вид допомоги на оплату комунальних послуг – компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, опалення та постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги. У Львові на отримання такої компенсації претендує понад 15 тисяч сімей.

Хто може отримати компенсацію?

Компенсація може призначатись усім сім’ям, незважаючи на те, чи працюють працездатні члени сім’ї, чи ні при умові, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї за 6 попередніх місяців перед зверненням не перевищує рівня прожиткового мінімуму для сім’ї.

Є 4 категорії осіб, для яких визначено прожитковий мінімум:

  • діти до 6 років – прожитковий мінімум 1032 грн;
  • діти, віком від 6 до 18 років – 1286 грн;
  • працездатні особи – це особи, які не досягли пенсійного віку і зобов’язані працювати – 1218 гривень (рівень мінімальної зарплати);
  • особи, які втратили працездатність – 949 грн.

Наприклад, є сім’я, яка складається з чотирьох осіб (чоловік, дружина, одна дитина віком до 6 років, друга – від 6 до 18 років), заробітна плата чоловіка та його дружини становить 4500 грн на місяць. Прожитковий мінімум для цієї сім'ї складає 4764 грн (1218 грн х 2 особи + 1286 грн + 1032 грн). Дохід сім'ї менший за прожитковий мінімум для сім'ї і таким чином, ця сім'я має право на компенсацію.

Як розраховується сума компенсації?

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, опалення та постачання гарячої води після підвищення цін та сумою, яку сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів.

Наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги 300 грн на місяць, а після підвищення – 400 грн. Відповідно, розмір щомісячної компенсації становить 100 гривень.

Куди звертатись?

Для призначення компенсації слід звернутись до відділу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Галицький відділ соцзахисту,  вул. Ф. Ліста, 5, тел: 261-44-50.

Залізничний відділ соцзахисту, вул. Виговськогого, 34, тел: 295-82-08.

Личаківський відділ соцзахисту, вул. Театральна, 10, тел: 235-71-62.

Сихівський відділ соцзахисту, пр. Червоної калини, 66, тел: 254-64-80.

Франківський відділ соцзахисту, вул. Генерала Чупринки, 85, тел: 237-33-36.

Шевченківський відділ соцзахисту, вул. Липинського, 11, тел: 252-28-40.

Необхідно подати:

  • заяву;
  • довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку чи квартирі) осіб;
  • довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги);
  • пред’явити паспорт.

 

Важливе!

Компенсація не видаватиметься готівкою, а зараховуватиметься на особові рахунки платника ЖКП.

Компенсацію не отримають сім’ї, які одержували і будуть одержувати житлові субсидії.

Якщо далі будуть підвищуватися тарифи на житлово-комунальні послуги, а сім’я вже матиме призначену компенсацію, то їй автоматично буде підвищуватися розмір компенсації.

Компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років.

Компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну.

Для одержання компенсації сім’я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, у іншому випадку – надання компенсації припиняється.

За матеріалами Міністерства соцполітики та управління соціального захисту ЛМР.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!