На правах реклами

Правильне харчування: як та чому варто споживати менше солі

9939 0
Відмовляючись від натрію, важливо починати повільно, тому що різке вилучення його з продуктів споживання може шокувати ваші смакові рецептори. Якщо ви спробуєте приготувати курячий суп без солі, звичайно ж, ви помітите різницю. Пропонуємо дізнатись, чому споживати менше солі – корисно для вашого організму.
Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org

Можна пошукати варіанти своєї улюбленої їжі з низьким або зменшеним вмістом натрію або створювати власні версії, як, наприклад, домашній соус для спагетті. Консервований томатний соус може містити 1000 міліграмів натрію на порцію. При цьому консервовані помідори мають близько 300 міліграм, а томатна паста має дуже мало натрію, так що ви можете просто додати воду або бульйон з низьким вмістом натрію, і ваш соус буде набагато кориснішим.

Використання трав та прянощів може допомогти додати їжі смаку і без солі. Так, наприклад, суміш приправ без солі може стати в нагоді під час готування їжі. Ви можете використовувати мексиканську суміш з кмином, перцем чилі та копченою паприкою для чилі, тоді як суміші, що містять розмарин, чебрець та орегано, можуть добре підходити для італійських страв.

Однак, якщо ви не можете уявити собі улюблену страву без солі, можна спробувати гімалайську сіль. Прихильник здорового харчування та відомий професійний гравець в покер – Деніел Неграну – перейшов на рожеву гімалайську сіль. За його словами, це дійсно допомагає йому втамовувати свою тягу до солоного та контролювати споживання натрію. Крім того, гімалайська сіль містить набагато більше мінералів, ніж звичайна сіль. Так, сьогодні можна спостерігати тренд гімалайської солі. Все більше відомих людей, включаючи Міс Світу 2003 Розанну Девісон, зіркових поварів та ще більше пересічних громадян переходять саме на рожеву гімалайську сіль.

Відвідуючи кафе та ресторани, замовляйте овочі та рибу на пару та утримуйтеся від соусів. При поході в магазин, порівнюйте вміст натрію в аналогічних продуктах. Деякі булочки можуть містити до 400 міліграм, інші – близько 200. Хліб та булочки – одні з найпопулярніших джерел натрію. Інші продукти з великим вмістом натрію – це оброблені м’ясні продукти, піца, супи, бутерброди та куряче м’ясо.

Натрій – це мінерал, який природно зустрічається в продуктах харчування та входить до нашої дієти через оброблені продукти. Кристали білої солі технічно являють собою поєднання натрію та хлориду. Справді, за вагою, сіль складається приблизно на 40% з натрію та 60% хлориду.

Згідно з дослідженнями, лише 11% натрію в нашому харчуванні надходить в організм безпосередньо із солі під час готування страв.

Близько 15% натрію в типовій дієті надходить з продуктів харчування. Але решта – понад 70% – походить із натрію в упакованих, приготованих та ресторанних продуктах, включаючи консервовані супи, заморожені страви та м’ясні обіди. Серед продуктів харчування з найбільшим вмістом натрію є піца, ковбаси, буріто, суп, сир, молоко, яйця, рис і тістечка.

Виробники додають натрій для продовження терміну зберігання їжі та покращення аромату і текстури. Але це сприяє підвищенню споживання натрію. Якщо буде додаватися менше натрію до продуктів під час їх обробки, споживачам буде набагато простіше скоротити обсяг його вживання.

На додаток до обмеження натрію, експерти відзначають, що зосередження на споживанні їжі з високим вмістом калію є важливою частиною сольового детоксу. Натрій негативно впливає на артерії та викликає підвищення артеріального тиску, калій, навпаки, має позитивний вплив на здоров’я артерій та організму в цілому.

Щоб максимізувати користь від сольового детоксу, дієтологи рекомендують обмежувати надмірно оброблені харчові продукти, які містять багато натрію та замінювати їх продуктами, багатими на калій, а також несолоними горіхами, бобами та бобовими.

Вживаючи менше солоної, обробленої їжі та більше простих свіжих продуктів, ви автоматично споживатимете менше натрію та більше калію.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!