Що треба знати про вірус папіломи в жінок та як уберегтись

15788 0
Наслідки, спричинені інфікуванням вірусу папіломи людини, зустрічаються навіть у жінок 20-ти років.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Львівська лікарка-гінеколог Юлія Оленська-Шпакевич розповіла Tvoemisto.tv, що таке вірус папіломи людини, чим він небезпечний і як від нього вберегтись.

Читайте також: Одужати за 10 хвилин. Як на Львівщині діагностують жіночий рак на ранніх стадіях

Вірус папіломи людини передається статевим або контактним шляхом. У більшості випадків він жодним чином себе не проявляє, тож дізнатись про те, що інфікована, людина може лише через аналіз або коли вірус прогресує і з'являються наслідки його «роботи».

«Це вірус, що вражає слизові оболонки і шкіру. Коли вірус в організмі при зниженому імунітеті починає проявлятись, це може призвести до раку шийки матки або аноректального раку. Цей вірус у більшості випадків себе жодним чином не проявляє. Тільки під час профілактичного огляду гінеколог може щось запідозрити і взяти аналіз на вірус папіломи людини», – говорить Юлія Оленська-Шпакевич і додає, що рак шийки матки розвивається на тлі вірусу папіломи людини у практично 99% випадків.

Кому і коли вакцинуватись

В ідеалі, говорить лікарка, вакцинуватись від ВПЛ мають дівчатка-підлітки у віці 12-13 років, до початку статевого життя, втім вакцинуватись можуть і старші дівчата, якщо вони ще не захворіли на вірус.

«Чи варто робити щеплення дівчатам, які почали жити статевим життям? Варто. Але перед тим потрібно обстежитись на наявність цих вірусів. Якщо людина вже інфікована 16 або 18 штамом, немає сенсу вакцинуватись, потрібно чекати, що організм його поборе», – говорить Юлія Оленська-Шпакевич.

Повторний аналіз варто зробити орієнтовно за три роки. Якщо він покаже, що вірусу немає, то потрібно вакцинуватись, аби вберегти себе від повторного зараження.

«Переробити аналіз потрібно, бо в житті буває всяке: ми можемо зустрітись із новим статевим партнером, можемо пережити сильний стрес, всі ці фактори можуть нашаровуватись», – лікарка закликає серйозно поставитись до свого здоров'я.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Вакцинація відбувається у три етапи: перша доза, за місяць – друга, за три – третя. Додамо, що за даними аптечних мереж, вартість однієї дози вакцини становить близько тисячі гривень.

Юлія Оленська-Шпакевич додає, що часто до неї приходять пацієнтки 18-19 років, які були вакциновані у дитячому віці. Також раніше невакциновані від ВПЛ молоді люди цікавляться цим питанням і проходять усі етапи вакцинації.

«Люди хочуть бути здоровими, і це приємно», – говорить лікарка.

Водночас, зазначає вона, не рідкістю є випадки, коли дисплазію шийки матки середнього або важкого ступеню, що передує раковому стану, виявляють у жінок у віці 20-ти років.

«Патологія робиться молодшою, тому що жінки починають жити статевим життям значно раніше. Кількість статевих партнерів теж сильно варіюється. Тож питання вірусу папіломи людини стоїть гостро», – каже Юлія Оленська-Шпакевич.

Коли вірус стає небезпечним

Лікарка заспокоює, що свого часу ВПЛ були інфіковані 80% населення землі, але організм може сам його побороти. За це відповідає імунна система.

«Упродовж двох років організм може подолати вірус. Але на тлі стресу, численних статевих партнерів, куріння, імунодефіциту цей вірус не елімінується. Тоді і з’являється проблема. Вірус, потрапляючи у слизову оболонку шийки матки, поширюється, змінює структуру клітин і в подальшому призводить до раку», – говорить лікарка.

Читайте також: Де у Львові пройти обстеження на рак молочної залози. Адреси, ціни

Але рак – це кінцева стадія. Перед тим лікар діагностує дисплазію шийки матки різних ступенів, і саме на цій стадії вчасне лікування може вберегти здоров’я і життя жінки.

Окрім регулярного – раз на рік – огляду у гінеколога, вберегти від наслідків зараження вірусом папіломи людини може вакцинація. Додамо, що лікування від самого ВПЛ не існує.

«У світі є вакцина на велику кількість штамів цього вірусу, наприклад, на 9. У нас, в Україні, на жаль, вакцина містить тільки два штами вірусу – 16 і 18. За даними вчених, саме ці штами є найбільш канцерогенними», – каже Юлія Оленська-Шпакевич.

Читайте також: Хвороба-детектив. Як діагностувати ревматизм та навчитись з ним жити

Втім, зазначає вона, в Україні динаміка вакцинації стає позитивною, і закликає дівчат і жінок хоча б раз на рік приходити до гінеколога, щоб залишатись здоровими.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!