ЄБРР видасть кредит у 7 мільйонів євро на будівництво заводу у Львові. Доповнено

2854 0
Компанія «Ензим» побудує у Львові завод з виробництва спеціальних дріжджових продуктів, загальна сума інвестицій – 26 млн євро.
фото: ecotown.com

фото: ecotown.com

Європейський банк реконструкції і розвитку вирішив виділити виробнику дріжджів і біопродуктів компанії «Ензим» кредит у розмірі 7 млн євро для будівництва заводу з виробництва спеціальних дріжджових продуктів у Львові. Про це повідомляє НВ з посиланням на повідомлення банку.

У фінансуванні проєкту також беруть участь фонд TaiwanICDF, який надасть кредит 3 млн євро, і фонд EU4Business Fund в Україні, який профінансував проведення екологічної та соціальної експертизи проєкту, а також витрати на юридичний супровід.

Читайте також: У Львові хочуть ревіталізувати 15 заводів. Карта

Ці кошти, як пояснюють у компанії «Ензим», використають для розширення виробництва, завдяки якому виготовлятимуть інноваційні продукти – дріжджові екстракти. Будівництво нових заводських потужностей вже триває з початку 2020 року на сусідній з «Ензимом» ділянці. За словами генерального директора Андрія Цегелика, загальна сума інвестицій в цей проект – близько 26 мільйонів Євро.

«Більша частина – це зароблені кошти, які акціонери товариства акумулювали та залишили для розвитку підприємства. Але їх недостатньо, тому, ми залучили також банківські установи до співфінансування», – каже він.

Як йдеться на сайті ЄБРР, «банк підтримує стратегію «Ензиму» щодо розширення асортименту продукції на більш складні та біотехнологічні продукти із більшою доданою вартістю. Окрім того, проєкт сприятиме розширенню експортних продажів на нові географії, а також зростанню частки експорту у доходах».

Читайте також: Made in Lviv. У Європі нас не чекали, але котів і собак не надуриш

Рішення щодо розширення виробничих потужностей в «Компанії Ензим» ухвалили два роки тому. Одразу ж почали розробляти проект – співпрацювали із іспанською інжиніринговою компанією, яка спеціалізується на проектуванні таких виробництв та іноземними експертами в галузі біотехнологій. Згодом пройшли експертизу, отримали всі необхідні дозволи, відбулись громадські слухання і вже з початку 2020 року стартували підготовчі роботи.

Зараз активно йде будівництво, яке планують завершити до кінця наступного року. Очікують запустити нове виробництво не пізніше першого кварталу 2022-го року. Нове виробництво сприятиме створенню 60 нових робочих місць.

Рішення про будівництво нового заводу прийняли за результатами оцінки технології виробництва дріжджових екстрактів і нових ринкових можливостей, проведеної за допомогою міжнародної консультаційної програми ЄБРР.

Нагадаємо, що влітку цього року компанія Kormotech, кінцевими бенефіціарами якої є Ростислав та Олена Вовк, запустила новий завод із виробництва вологих кормів для собак і котів у Литві вартістю 15 млн євро. Збудувати його вдалось упродовж одного року. Частину коштів Kormotech отримав від Європейського банку реконструкції і розвитку.

Для довідки

«Ензим» займається виготовленням пресованих і сухих хлібопекарських дріжджів, добавок для хлібопекарського і кондитерського виробництва, активних кормових дріжджів. Власниками є сестра і брат Олена та Ростислав Вовк. За даними компанії, вона займає близько 60% українського ринку дріжджів. 40% продукції компанія відправляє на експорт до 16 країн світу.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!