Кому потрібна довідка з військкомату для поїздки за кордон

10742 3
Відтепер українців призовного віку випускатимуть із країни лише з довідкою, отриманою у військкоматі.
фото: zaholovok.com.ua

фото: zaholovok.com.ua

Так вирішило Міністерство оборони України спільно з Генеральним штабом. Одна з причин – зафіксовані випадки (особливо в прикордонних областях), коли «непатріотичні» громадяни виїжджають за кордон, щоб уникнути проходження військової служби. Загалом відсоток охочих йти на фронт становить 20%, – повідомляє ТСН, посилаючись на заяву міністра оборони Степана Полторака.

Дивіться також: Думки твого міста: як львів’яни ставляться до мобілізації?

Водночас у Генштабі заявили, що військовозобов'язані мають мати довідку з військкомату не лише для виїзду за кордон, а й для виїзду за межі адміністративних районів. Про це заявив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу Володимир Талалай, повідомляє УП з посиланням на Укрінформ.

"Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформляється у формі відповідної довідки", - сказав він.

Більше того, зазначив генерал, таку ж довідку військовозобов'язані повинні мати навіть при поїздках в межах України.

"Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводиться мобілізація, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, він повинен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись по території держави", - заявив Талалай.

Довідку з військкомату потрібно мати і при тимчасовому переміщенні за межі адмінрайонів.

"Тому, що він (військовозобов'язаний - ред.) може бути необхідний для комплектування військ. Якщо у ньому немає потреби, йому видаються довідку і він з цією довідку переміщується", - заявив представник Генштабу.

Водночас, генерал уточнив, що таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов'язаний виїжджає за межі свого адмінрайону "на день-два".

За його словами, мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені, і це, та інші питання, будуть врегульовані найближчим часом на виконання указу Президента України № 40/2015.

Нагадаємо, чергова хвиля мобілізації стартувала 20 січня. Ця хвиля відрізнятиметься від попередніх. Зокрема, тепер людей призиватимуть не одразу у військовий підрозділ, як це було раніше, а у навчальні центри, де вони проходитимуть вишкіл упродовж 20-30 днів. Звідти майбутні бійці отримають направлення до військового підрозділу. Лише після цього вони можуть бути залучені до АТО. Ще однією особливістю стане більш прискіпливий психологічний відбір мобілізованих.


Читайте також:
3 Лютого, 2015 13:11
Надя Ви зовсім ідіоти? В нас явно не про те думають в країні
2 Лютого, 2015 13:43
Я Це ж неправда) Поки що Міноборони ще не прийняло такого розпорядження
Не лякайте людей))
2 Лютого, 2015 11:17
Петро "більш прискіпливий психологічний відбір" - ну да?
Пацифістів і садистів відбраковуватимут?
Хм... ціка-а-во....
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!