На правах реклами

У Львові митці презентували унікальний проект «Арт Куб». Фото

3780 0
Минулого вікенду у Львові стартував масштабний проект «Арт Куб», презентований Арт-простором Едем та громадською організацією «Вільні». Уже імениті художники та ще невідомі, але перспективні митці Західної України, залюблені у сучасне мистецтво, впродовж двох днів на головній алеї парку ім. Б. Хмельницького демонстрували багатоскладову інсталяцію, оздоблену інтерактивною підсвіткою та провели кількагодинний однойменний перформанс на підтримку дійства.

Як зазначила Ольга Філатова, ініціаторка створення «Аrt Кубу», засновниця Арт-простору Едем, ця ініціатива стала можливою завдяки виклику суспільства, котре давно надсилає меседж – об’єднуватись.

«Людина - творець сучасного інформаційного простору.  Руйнуючи себе - людина-Творець створює зовнішній світ, руйнуючи його - знову відтворює себе. Саме тому основною ідеєю перфомансу, який ми показали, є конфлікт зовнішнього і внутрішнього світів людини-Творця, їх протистояння», – каже ідейна натхненниця інсталяції Ольга  Філатова.

Ольга Філатова

Віктор Проданчук, уже знаний львівський художник-скульптор, вважає такий  проект дуже цінним, адже окрім об’єднання цілої низки митців, у ньому твориться діалог з людиною, яка, на думку автора, завжди має вибір: руйнувати світ чи створювати себе через нього, продукуючи прекрасне і позитивне.

Віктор Проданчук

«Ми створили з товаришем Артемом Коловоротом цей проект «Мертві і живі – психологічний портрет». Це Ван Гог, Енді Воргхол, Егон Шіле з Жан-Мішель Баскієм. Ці художники давно всі померли, але їхні твори - на часі, вони викликають бурхливі обговорення, продаючись на найвідоміших світових аукціонах.

Я думаю, що у львів’ян та гостей цей проект народив різні емоції: у когось - позитив і добро, когось наштовхнув на креативні роздуми і, я сподіваюсь, на мрії творити щось своє, автентичне», -  каже митець. 

«Для нас важливим аспектом цього проекту є комунікація, бесіда і з художниками, і з глядачами одночасно», - захоплено діляться враженнями учасники Аrt Кубу.

 

Макар Москалюк

Макар Москалюк, молодий і креативний художник, називає свої серії робіт контраверсійними. 

«Я представив тут 4 полотна, дві серії робіт. Перша серія – «Двері». Двері є символом того, що кожна людина "там за дверима" має своє тепло, багатство, задуми, які тримає всередині. Ці настрої, емоції, відкриваються не для усіх... Інша серія робіт – це «Початок». Такий собі місяць, це абстрактні роботи. Кожен може там знайти те, що хоче побачити».

Лесь Панчишин

Зафіксувати візуально мистецьку акцію за допомогою дрона, а фактично створити ще один аспект проекту – відео-арт, взявся Лесь Панчишин, художник, чиї 9 робіт вже побачили у світі, але у «Арт Кубі» вони також знайшли і своє місце, і свій новий зміст.

«Мета арт-фундації – поширювати талант молодих художників, а не тільки представляти відомих. Розвивати молодь і взагалі підтримувати західноукраїнське мистецтво. Захоплює  нестандартна подача проекту,  вона мені імпонує, а вночі наш Аrt Куб виглядає взагалі фантастично».

Це один з перших проектів у Львові, який справді підтверджує статус міста як культурної столиці України. Організатори проекту не збираються зупинятися і вже зібрали на пленер в Арт-просторі Едему цілу плеяду сучасних митців з усієї України. Як зауважила Ольга Філатова, художники творитимуть на тему «Мій рай на землі», та впродовж усього часу визначатимуться, чи обирати нові акценти, нову динаміку і творити нову дійсність для наступних поколінь.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!