Моє серце розривається: чому Львову потрібен центр для молоді з інвалідністю

1566 0
У Львові планують створити міський центр для дітей з інвалідністю, де їх навчатимуть спеціальності – столяра, штукатура, швеї, кухаря. У нас дитина закінчує школу і залишається в чотирьох стінах на все життя. Без майбутнього, без можливості здобути освіту, а значить, і заробляти на своє життя.
Фото: Нова українська школа

Фото: Нова українська школа

Центр «Простір можливостей» для дітей з інвалідністю може стати першим проєктом допрофесійної підготовки в Україні. У місті вже підшукали приміщення, яке можна буде переобладнати під центр, та педагогів, каже ініціаторка проєкту депутатка Львівської міської ради від ВАРТИ, голова комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак.

Читайте також: Перезмінка о 5-ій ранку. Як батьки Юрчика зі СМА борються за життя сина

А ви знаєте, що на різдвяні іграшки в міському бюджеті пропонували передбачити 5 млн грн, а на школу для дітей з інвалідністю – 1,5 млн грн?

На минулому засіданні комісії фінансів я була в розпачі. Я доросла, самодостатня жінка відчувала себе безпорадною і розгубленою. Але коли в міському бюджеті закладають 5 млн грн на різдвяні павучки, а на школу для дітей з інвалідністю 1,5 млн грн, моє серце розривається від несправедливості і образи.

Я отримую багато дзвінків від батьків, які виховують дітей з інвалідністю. Вони просять допомоги, кажуть, що вони на межі і їм ні до кого звернутись. Одна мама навіть в розпачі сказала, що зведе рахунки з життям разом із сином…

У Львові важливо створити міський центр для таких дітей, де їх навчатимуть азам якоїсь спеціальності – столяра, штукатура, швеї, кухаря. Так є у всьому світі. Люди з інвалідністю є повноправними членами суспільства. У нас дитина закінчує школу і залишається в чотирьох стінах на все життя. Без майбутнього, без можливості здобути освіту, а значить, і заробляти на своє життя.

Читайте також: Містом на інвалідному візку. Чи стали оновлені вулиці Львова доступними. Експеримент

Що пропонує місто Львів сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю після закінчення школи? Типова ситуація, на жаль. В сім’ї народжується дитина з порушенням у розвитку, починається багато побутових, фінансових проблем. Тато залишає сім’ю (хоча буває і навпаки) і мама залишається одна з дитиною з інвалідністю. Вона не може йти на роботу, бо не може залишити дитину. Вона зачинена в чотирьох стінах з своєю проблемою і дитиною.

Мені пощастило. Я маю чудову сім’ю, чоловіка, маму, які підтримують мене у важких ситуаціях. Я фінансово забезпечена і своїм коштом утримую сина, який народився з синдромом Дауна. Ця дитина зробила мене кращою, добрішою, співчутливішою. Того дня мій світ перевернувся. Я кожною клітиною відчуваю біль кожної мами і не можу спокійно дивитись на чиєсь горе та байдужість, черствість.

Читайте також: «Я не можу підвести маму». Історія дівчинки, яка об'єднала Львів

Робоча поїздка в турецьке місто Ґазіантеп мене вразила. Для дітей там створена школа з професійним навчанням, вони повністю інтегровані в соціум. А у Львові, виявляється є кошти на премії чиновникам, їхні зарплати, але немає для дітей, які потребують нашої особливої уваги.

Уже є приміщення для «Простору можливостей», яке можна буде переобладнати під центр, навчальні програми, педагоги. Мій емоційний виступ на засіданні комісії таки дав результат. Чиновники міської ради дослухались і справа зрушила з мертвої точки: є попередні домовленості, і комісія фінансів збільшила суму коштів ще на 4,5 млн грн. Тому загалом планується передбачити 6 млн грн.

Ми можемо стати першою пілотною областю України, яка створить можливості професійного розвитку та, головне, подальшої трудової реалізації підлітків з інвалідністю.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!