Ми всі дихаємо одним повітрям або Хто у Львові має мити безпритульних

7432 0
Десять років тому казали, що у Львові немає бездомних людей.
Фото: mi100.info

Фото: mi100.info

Минулого тижня під час засідання виконавчого комітету ЛМР міський голова Андрій Садовий ініціював «дні лазні» у Львові. За його словами, зовнішній вигляд безпритульних відлякує львів’ян, тому треба організувати місця, де б вони могли помитися. Долучитися до ініціативи він запропонував представникам бізнесу, зокрема згадав про «Гранд Готель», що на проспекті Свободи. Заступниця голови ради спільноти взаємодопомоги «Оселя» Наталія Саноцька розповідає про те, як вирішують цю проблему в Європі та чому власники готелів мають фінансувати установи, що допомагають бездомним.

Львову безперечно потрібно кілька таких закладів. Це далеко не нова практика для європейських країн. Приміром, у Парижі, є ціла мережа центрів для бездомних людей або тих, хто потратив у кризову ситуацію. Вони розділені по районах. Кожен може прийти туди, помитися, перевдягнутися, поїсти. Усе – безкоштовно, це фінансує міська влада. Навіть для тих, хто не знає французької, намальовано у картинках.  

Спільнота взаємодопомоги «Оселя» була першою організацією, яка почала у Львові говорити вголос про безпритульних. Її створили 16 років тому, а зараз видно результати роботи. Раді, що під впливом «Оселі» теж відкрили Центр обліку та нічного перебування бездомних людей на Кирилівській, із яким ми співпрацюємо. При церквах тепер годують тих, хто у потребі.

Мабуть, міський голова трохи гіперболізував, вказавши на те, аби заклад «Гранд Готелю» організував у себе таку функцію для безпритульних. Думаю, що таким чином він хотів заохотити багатих людей міста – власників ресторанів, готелів до того, аби орієнтуватися не лише на туристів, а й на львів’ян, зокрема тих, хто є за межею бідності. Напевно, безпритульним буде ніяково митися безпосередньо у приміщеннях «Гранд готелю» та й туристам не буде зручно. Однак це – чудова ідея, якби власники готелів чи інших закладів фінансували подібні організації, як наша.

Наприклад, спільнота взаємодопомоги «Оселя» має осередок у Винниках, на вул. Винниченка, 3, де безпритульні можуть прийти, помитися, підстригтися, перекусити тощо. Але він замалий, і зараз ми взяли будівлю під центр на вул. Галицькій, 12а, теж у Винниках. Тепер треба зробити там ремонт, а оскільки ми неприбуткова організація, то не можемо такого собі дозволити. Тому шукаємо допомоги в іноземних фондах, пишемо їм. Так, ми не такі багаті, як французи, але підприємці могли б дофінансовувати подібні проекти та ще й заробити собі гарне ім’я.

Усі звикли, що Львів – місто, зорієнтоване на туризм, а заклади харчування, проживання – на іноземців. Однак самим же туристам буде приємніше ходити вулицями і бачити кожного з містян щасливим, гарно вдягненим та доглянутим.

Коли «Оселя» починала свою роботу, то нам казали, що безпритульних у Львові нема, не треба навіть піднімати цю тему. Тепер же зрозуміло, що вони є, і їх не мало. Мешканці жертвують одяг, який ми передаємо бездомним людям – вони зовсім по-іншому виглядають. Багато хто навіть вже влаштував своє життя завдяки «Оселі» та підтримці львів'ян.

Тому, якщо у Львові буде мережа таких центрів, де можна помитися, перевдягнутися, перекусити, то ми допоможемо ще не одному безпритульному. А це наша спільна проблема. Важливо зрозуміти, що живемо ми в одному суспільстві й дихаємо одним повітрям. Нам треба стати спільнотою, принаймні на рівні сіл та міст, а краще на рівні всієї України.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!