«Не знаєш, що робити – гризи паличку», або Як не панікувати через війну

8198 0
Зробіть собі план А (якщо все буде добре), план Б (що ви робитимете, якщо ситуація погіршиться), після цього оберіть собі те, що залежить виключно від вас та вашого контролю і робіть це щодня.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Чимало тривоги додалося останніми днями через повідомлення про масштабне вторгнення Росії в Україну, повітряне бомбардування тощо. Психологиня, засновниця психологічної студії «Сенс» Мар'яна Франко розповідає, як не піддаватися паніці і не втрачати контроль над ситуацією.

Читайте також: Мої 15 пунктів, як підготуватись до ймовірного нападу Росії. Поради дилетантки

У науці вже давно є багато напрацювань про психофізіологію стресу, на які гріх не зважати, якщо ви хочете якось дати собі раду в сучасному світі невизначеності, яка, до речі, тільки буде зростати.

А нам, українцям, яким до стресу від пандемії досипали ще й щоденних тривожних новин з війною, взагалі напевно треба завчити це на пам’ять: «НЕ ЗНАЄШ, ЩО РОБИТИ – ГРИЗИ ПАЛИЧКУ».

Саме так працює механізм пристосування до стресової ситуації. Японський нейробіолог Масатоші Танака провів серію експериментів, у яких піддавав щурів дії невеликого струму, який ті не могли припинити. Звісно, внаслідок цього у них зростали показники стресу – пульс і рівень кортикостероїдів. При тривалій дії такого стресу у тварин руйнувалась слизова шлунку і розвивалась язва (привіт, психосоматика).

Читайте також: «Замість страху та паніки моя відповідальність полягає в тому, щоб бути в Україні», – американець про те, чому він не евакуюється у США

В експерименті була також друга група щурів, яка піддавалась такому ж стресу. Але представники цієї групи могли хоча б гризти палочку. Так ось, у щурів з другої групи був суттєво нижчий рівень кортикостероїдів і язва у них розвивалась значно рідше.  

Як виявилось, саме те, що щурі могли в стресовій ситуації робити хоч щось, що залежало від їх контролю, хай навіть просто гризти палочку, знижувало сам стрес (були ще варіанти – щось їсти, пити воду чи бігати як білка в колесі).

Ці експерименти показують, наскільки нам важливо не втрачати відчуття суб‘єктивного контролю над ситуацією. Відомий психолог Віктор Франкл, який пережив жахливі події в концтаборі, втратив там всю свою сім’ю, і після цього створив свій метод Логотерапія, до речі, говорив про те ж саме – у концтаборі виживали та залишалися при здоровому глузді лише ті, що знаходили собі свій сенс і кожного дня йому слідували.

Сам Франкл вирішив, що він має вижити, аби започаткувати новий метод психотерапії і кожен день свого ув’язнення працював над цим. Так і сталося, після завершення війни Віктор Франкл став всесвітньо відомим науковцем та заснував власний метод – Логотерапію або Терапію сенсом.

Читайте також: «Не хочу вставати з ліжка». Міфи і правда про сезонні депресії

Насправді, від того, що ви будете переживати, на загальну ситуацію це ніяк не вплине, а вам ставатиме тільки важче. Тож розробіть собі план А (якщо все буде добре), план Б (що ви робитимете, якщо ситуація погіршиться) і після цього оберіть собі те, що залежить виключно від вас – щоденні вправи, вивчення мов, читання, прибирання чи робота над вашим новим проектом та робіть це щодня. Бо загальна ситуація залежить від багатьох факторів, а наша нервова система дуже навіть таки від нас.

Я, наприклад, хочу привчити себе щодня, що би не відбувалося, хоч декілька хвилин робити медитацію.

Тож продумайте собі, що буде вашою «паличкою» щодня та продовжуємо продовжувати. І все буде Україна.

Про те, як кожен може підготуватись до ймовірного нападу Росії і відчувати себе безпечніше, читайте тут.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!