«Якби дерева були в пріоритеті, то їх би обходили». Про реконструкцію вулиці Шевченка

2749 0
За час реконструкції вул. Шевченка у Львові зрізали 104 дерева різних порід. Велику частину простору, де раніше були насадження, замостили плиткою або заасфальтували. Tvoemisto.tv з’ясувало, чому зрізали таку кількість дерев, хто ухвалив таке рішення та скільки висадять натомість.

«На вулиці Шевченка, де зараз триває реконструкція, є декілька ділянок, на яких усе повністю замостили й створили величезні острівці плитки. Це такі «гарячі зони», де дуже багато місця і можна було б ще посадити дерева. Простір є, а лунки не передбачені», – каже в коментарі Tvoemisto.tv львівський активіст, голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

Реконструкцію вулиці Шевченка у Львові відновили на початку травня 2022 року. На той час там уже було виконано 80% робіт із запланованих на третьому етапі реконструкції: на ділянці від вул. Ярослава Мудрого до вул. Залізничної. Вартість робіт становить 186,6 млн грн, їх проводить ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».​ 

Зі слів тутешніх мешканців, ліквідація насаджень під час виконання робіт не припиняється – нещодавно знову зрізали дерева. 

«Старі дерева під час реконструкції зрізують із різних причин: деякі справді аварійні, тому їх необхідно замінити, деякі пошкоджують у процесі будівельних робіт, тому й видаляють. Якби дерева були в пріоритеті у проєктанта, він намагався б обійти їх мережами, щоб не зрізати. А оскільки мережі прокладають або по лінії наявних дерев, або дуже близько до них, то доводиться їх зрізати, хоча й запевняли, що не робитимуть цього», – веде далі Юрій Тер-Арутюнян і наголошує, що є дерева, які доводиться прибирати через неакуратну роботу підрядника: «Я бачив такі випадки, коли ковшем сильно пошкодили гілки та стовбури, через це насадження й видалили».

Із його слів, допоки всі дерева на вулиці не висадять, не буде можливості порівняти те, де вони є і де мали б бути. Проте часто ті місця на ескізі, що передбачають висадження дерева або збереження наявного, не втілені в робочому проєкті. 

«Робочий проєкт уточнює ескіз.Часто ті місця, де на ескізі намальовані дерева чи якісь інші насадження, не завжди вдається перенести у робочий проєкт. В цих місцях можуть закопати трубу чи кабелі, і ці дерева висадити неможливо. Дуже часто на ескізному проєкті маємо зафіксовані обіцянки щодо висадження нових дерев», – пояснює він.

Читайте також: 300 тисяч гривень за дуб. Як у Львові вирубують, бережуть та садять дерева

Як каже очільник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк, дерева під час реконструкції видаляють і через зміну форми хідників, паркувальних плотів та велоінфраструктури:

«Бувають моменти, коли необхідно видаляти дерева, що росли на цьому місці до проведення робіт. Якщо інженерні мережі, особливості розміщення хідників, тротуарів дозволяють посадити дерево, то ми це робимо. Бувають випадки, коли комунікації настільки щільно розміщені, що дерево доводиться садити в те місце, де нема інженерних мереж. Для прикладу, якщо в каналізацію посадити дерево, то воно притягуватиме вологу, тоді будуть порушені певні елементи. Не завжди на порожні місця можна посадити дерево,здебільшого,  максимум кущ», – пояснює Микола Власюк.

За час проведення реконструкції львів’яни часто нарікали, що після прокладання мереж або виконання інших робіт працівники не засипають простір ґрунтом, а отже, дерев там не буде. За твердженням Миколи Власюка, є місця, де справді не передбачений газон, а велодоріжки й технічні тротуари:

«Ви бачите, що тут буде велодоріжка, а поруч технічний тротуар. Газону тут, імовірно, не буде, тому є основа, щебінь та інше. Це роблять для того, щоб ця частина витримувала навантаження. Але є й місця, де будуть газони, які буде видно далі».

«Залишити таке дерево – не по-господарськи»

Щодо двох дерев, які додатково зрізали кілька тижнів тому, очільник «Львівавтодору» пояснив, що їхній кут нахилу був майже 45 градусів, і це  могло спровокувати нещасні випадки в майбутньому. Попри те, що насадження росли за територією, яка підлягає реконструкції, підприємство все ж таки клопотало про їх видалення.

«Кут нахилу цих дерев був майже 45 градусів, тому під час бурі вони могли впасти на контактну мережу більш ніж 600 вольтів. Було б важко уникнути нещасних випадків, тому ми клопотали щодо всіх п’яти дерев, щоби їх зрізати. Підходимо з точки зору практичності: якщо може виникнути проблема, потрібно зробити все, щоб її не було, а не чекати, коли дерева впадуть на контактну мережу двох смуг. На цій ділянці район погодив видалити два дерева, три вирішили залишити», – каже Микола Власюк і додає, що рішення про зрізання дерев, які ростуть за межами проєкту, ухвалює відповідна комісія, в іншому випадку – проєктант. За кожне зрізане під час реконструкції дерево повинна бути компенсація.

Читайте також: До кінця травня планують відкрити для руху транспорту останню ділянку вулиці Шевченка

«Коли понижують дорогу чи підрізають корені, окремі дерева потрібно видаляти в процесі. Залишити дерево, яке всихатиме, не по-господарськи», – наголошує він.

Однак, на думку активіста Юрія Тер-Арутюняна, дерева, які нещодавно додатково зрізали, не заважали реконструкції, та й кут нахилу насадження зовсім не означає, що його треба видалити.

«Нахил дерева не є достатньою причиною для того, щоб його зрізати. Для цього має бути аварійний стан чи підгнивання стовбура, чи проблема з коренями. Кут нахилу дерева також не означає, що воно впаде. Якщо не підрити корінь і не пошкодити, воно може стояти ще дуже багато років», – пояснює він. Зі слів активіста, визначити стан дерева на око неможливо: часто зовні здорові дерева можуть мати проблеми зі стовбуром усередині, тріщини або проблеми із кореневою системою. 

«Планували висадити шість дерев, але буде два»

Як пояснив Микола Власюк, на стадії проєктування проєктант проходить вулицею і враховує всі нюанси, серед яких вплив на довкілля. Проте від цього аналізу до початку виконання робіт може минути декілька років, тож інформація втрачає актуальність.

«Наприклад, ці дерева обстежували пять-сім років тому. На той час була одна ситуація, але тепер, після будівництва та бурь друга. Станом на сьогодні думки членів комісії розійшлися: хтось каже, що дерева придатні, хтось непридатні. Ми користуємося інформацією, яку надає підрядник. Є посадові особи, які кажуть, як має бути. ЛКП має свою думку щодо цього, але рішення ухвалюють інші люди», – зауважує він.

Читайте також: Стало відомо, які вулиці цього року планують відремонтувати у Львові

Рішення про висаджування нових дерев проєктант ухвалює разом із управлінням екології ЛМР. Як зазначає еколог «Львівавтодору» Ігор Антахович, вони розробляють спільні пропозиції щодо асортименту того, що будуть висаджувати.

«Для прикладу, цей будинок виходить за межі проєкту і має нерівний фасад. Спершу ми планували висадити тут шість дерев, але фахівці з управління екології проаналізували ситуацію, врахували те, що дерева ростимуть зі східного боку, де після 12 години сонця не буде видно, тому й підібрали дерева, які не потребують багато сонця. В підсумку вирішили посадити два граби породи «Лукас» і кущі», – розповідає він. На іншій ділянці дороги Ігор Антахович показує реконструйовану вулицю з простором для висаджування дерев, що розташований між двома смугами проїжджої частини. Каже, тут планували висадити два ряди дерев у шаховому порядку, однак передумали.

«Ми планували висадити тут два ряди дерев у шаховому порядку, але за рекомендацією управління екології вирішили посадити десять великих дерев кленолистих платанів. Їх буде менше, але вони будуть крупномірними і ростимуть на великій відстані, що забезпечить достатнє затінення», – пояснює еколог. 

Через дорогу розташований офісний центр, поряд з яким висадили чотири магнолії. Зі слів еколога, їх зрізатимуть, натомість посадять інші дерева.

«Вони ледве жевріють і, найімовірніше, цього року загинуть. Річ у тім, що їх посадили до того, як визначили рівень газону, тому їм важко тут рости. Ми вже заклали заміну цих магнолій платанами, що будуть посаджені на одному рівні з газоном із дотриманням технології», – запевняє еколог. Адже не завжди є можливість посадити дерева на тому ж місці, де росли зрізані, на таких ділянках висаджують бодай кущі.

«Приміром, біля будинку №35-37 пролягають комунікації, що унеможливлює висадження дерев. Але на цьому місці будуть кущі, зокрема глоду. Так ми не пошкодимо комунікації, і у випадку аварії кущ завжди можна витягнути на час проведення робіт, він не постраждає», – веде далі Ігор Антахович.

76 дерев та 970 кущів

Під час вибору місць для висаджування дерев, каже еколог, звертають увагу на характеристики посадкових ям. Згодом забирають будівельне сміття, роблять запас по периметру ями – майже 30 см – і заповнюють її родючим ґрунтом. Ігор Антахович наголошує, що такої кількості землі достатньо, щоб дерево за п’ять років сформувало кореневу систему.

«Коли дерево більше, то проникає в щільніші шари. Для кожного дерева буде своя ділянка», – каже він. 

Загалом на вул. Шевченка планують посадити 76 дерев семи типів. Окрім того, ЛКП «Львівавтодор» обіцяє висадити 970 кущів, майже 300 з яких високорослі. Ще до 600 кущів будуть низькорослими, повзучими – що стеляться по землі.

Читайте також: Як організований рух на вулиці Шевченка у Львові. Пояснення

«Управління екології погодило висаджування 46 дерев. Ми знайшли місце для ще 30-ти, які можемо посадити додатково. Для 10-ти з них хочемо зробити так, як на території транспортного хабу або проспекті Шевченка: витягнути хідник, засипати свіжий ґрунт та посадити ряд дерев», – повідомив начальник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

На вул. Шевченка вже провели воду, газ, основні кабельні мережі, проте є й додаткові мережі, потреба в яких може виникнути навіть в останній момент. 

На думку активіста Юрія Тер-Арутюняна, таку кількість запланованих дерев можна посадити, тільки якщо залишити для них достатньо місця.

«Ці обіцянки,  може, й будуть реалізовані, але є дві проблеми: перша старі великі дерева, які зрізали, практично неможливо замінити. Після висаджування молодому дереву знадобляться ще майже 15 років, аби воно виросло,  утворювало тінь, давало достатню кількість кисню і гарно виглядало. Малі дерева не можна рівняти з дорослими та здоровими», – пояснює голова ГО «Зручне місто». 

Він також вважає, що якби під час реконструкції було стратегічне завдання посадити більше дерев, вони б могли це зробити.

Ірина Давосир

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.













+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!