На Львівщину із зони бойових дій переїхало уже 13 підприємств

9054 0
Ще 101 компанія готується до релокації, допрацьовуючи технічні та юридичні питання.

Триває переміщення підприємств на Львівщину з центру та сходу України, де ведуться бойові дії. Наразі вже обробили 193 заявки від підприємців – отримали запити на певні виробничі або складські площі та надали пропозиції у відповідь. Про це повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда на ранковому брифінгу. 

Читайте також: Підприємства можуть евакуюватися на захід України

За його словами, 13 підприємств вже переїхало до Львівської області. Вони працюють у галузях агропромислового комплексу, легкої та хімічної промисловості. Локації та назви підприємств не називають з метою безпеки.

Ще чотири компанії зараз у дорозі. Окрім цього, 101 прийняла рішення про те, щоб їхати на Львівщину, а 50 з них визначились із кінцевим місцем розташування та чекають на логістичну допомогу. Перевозити бізнес допомагає Міністерство інфраструктури. Зокрема, задіяні Укрпошта та Укрзалізниця. 

Підприємцям, які хочуть релокувати бізнес, на Львівщині знаходять виробничі або складські площі. Також тут розробили систему складів, куди можна тимчасово завезти обладнання, щоб прийняти рішення про переїзд до конкретного місця пізніше. Таке зберігання безоплатне, а доступ до обладнання матиме лише його власник і охоронці об’єкту. 

Степан Куйбіда також повідомив про прикрі випадки, коли на переїзді підприємств хотіли заробити та пропонували площі в оренду за ціною, набагато вищою за ринкову. 

Читайте також: Як переселенцю знайти роботу у Львові 

«Бачу все більше тих, хто готовий заробляти на війні і на горі підприємців, які тікають з під обстрілів і які є критично важливими для економіки. Вони себе не можуть знайти тут, бо хтось хоче заробити», – відзначив посадовець. 

У відповідь на такі випадки він пообіцяв діяти жорстко, хоч і у межах закону. Роботу по документації таких підприємців будуть ставити на порядок денний. «Рано чи пізно війна закінчиться і ми будемо демонструвати це нашим силовикам, і просити вживати відповідних заходів», – застеріг він. 

Тих, хто зустрівся із завищеними цінами, Степан Куйбіда закликав звертатися до департаменту економічної політики Львівської ОДА та надавати конкретні факти, порівняння у ціновій політиці. Усі випадки будуть опрацьовувати. 

Нагадаємо, що в Україні ухвалили новий закон про трудові відносини у період воєнного стану. Зокрема, закон передбачає норми щодо заробітної плати, звільнення працівників, відпусток. 

Надія Жила

Відео: Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!