500 днів великої війни. Острів Зміїний – як це було

1348 0
Сьогодні – 500-ий день від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Сьогодні, 8 липня, 500-ий день від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. У перший день великої війни окупанти жорстоко захопили острів Зміїний після відмови українських бійців здатися у полон. 

«Зміїний. Вільний острів вільної України. Вдячний усім, хто бився тут проти окупантів. Вшанували памʼять героїв, які віддали своє життя в цій битві – одній із найважливіших за час повномасштабної війни», – пише президент України Володимир Зеленський.

 

Tvoemisto.tv пропонує пригадати історію оборони і визволення Зміїного.

«Русский военный корабль...» і оборона Зміїного

24 лютого 2022 року після обстрілу Зміїного з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові. Крім того, зв'язок з прикордонниками, які перебували на острові з воїнами ЗСУ, було втрачено. Ворог намагався залякати українських захисників на острові Зміїному вимогами здатися, але українські прикордонники відмовилися, після чого розпочався ракетно-артилерійський удар.Росіяни звернулися до прикордонників «Я русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание коровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбовый удар», а у відповідь почули від українських воїнів: «Русский военный корабль, иди на х..й!»

 

Як повідомив радник голови МВС Антон Геращенко, в обороні острова загинули 12 прикордонників.

«Російські ЗМІ повідомили про доправлення в тимчасово окупований Росією Севастополь військовослужбовців України, які перебували на острові. Попередня інформація про те, що серед прикордонників можуть бути загиблі, надійшла перед тим, як з захисниками втратився зв’язок», – писали в Держприкордонслужбі.

Гуманітарна місія на острів Зміїний

26 лютого, отримавши інформацію, що на о. Зміїний серед українських захисників можуть бути загиблі та поранені, до острова з метою виконання гуманітарної місії направили цивільне судно МПРС «Сапфір» для допомоги постраждалим. Разом з екіпажем погодились вийти отці Василь Вирозуб, Олександр Чоков та їхні помічники, та їх незаконно захопили росіяни. Незаконне захоплення цивільного судна-некомбатанта, що не виконувало жодного військового завдання, є порушення правил і звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Після ударів ЗСУ по Зміїному росіяни залишили острів

Президент України казав, що загиблим на острові бійцям присвоять звання Героїв, а 28 лютого стало відомо, що морські піхотинці та прикордордонники з острові Зміїний живі.  Їх взяли в полон російські окупанти. Морпіхи сміливо двічі відбили напади російських окупантів, однак через брак БК не змогли продовжити захист острову.

24 березня відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими з рф. Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю російським журналістам сказав, що частина українських моряків із острова Зміїний загинули, частину взяли в полон – їх обміняли на російських військових.

Втеча росіян із острова та спецоперація ЗСУ

30 червня стало відомо, що після ударів Збройних Сил України ракетами по острову Зміїному росіяни поспіхом залишили його. Тоді українські військові провели черговий етап військової операції із нанесенням вогневих ударів, тому росіяни залишили острів, евакуювавши залишки гарнізону двома швидкісними катерами.

Вночі 7 липня до острова Зміїний на підводних носіях підійшли бойові плавці 73 морського центру СпП ім. кошового отамана Антіна Головатого ССО України. В командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ повідомили ексклюзивні деталі зі спецоперації звільнення острова.

Так, за допомогою спеціального обладнання вони обстежили прибережну зону на наявність протичовнових та протидесантних мін. Після встановлення проходу для човнів основної групи подали сигнал для продовження операції.

Читайте також: На острові Зміїному встановили український прапор. Фото дня

Першими на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень та пасток для решти групи. Після виходу на плато острову група приступила до виконання завдань: огляду місцевості, фіксації та збору даних про ворожу техніку, озброєння та матеріально-технічні засоби противника, завезені ним на Зміїний. Під час виконання завдання зведена група встановила українські прапори у різних частинах острову. Також над Зміїним замайорів стяг 73-го центру спеціального призначення ССО України.

Планування та керівництво операції проводило командування 73-го окремого морського центру спеціального призначення. Воїни цього центру становили основну частину зведеної групи. Також до безпосередньої участі в операції були залучені інженери 59-ї окремої мотопіхотної бригади, бійці Головного управління розвідки МО та 801-го окремого загону ВМС України.

Повернення українського прапора на острів

Українські військові повернули прапор України на острів Зміїний, який кілька місяців був під контролем російських військ. На прапорі текст: «Пам'ятай «русский военный корабль» острів Зміїний – це Україна!» – і підпис начальника Одеської ОВА Максима Марченка. 

Після того, як на острові Зміїному встановили прапор України, завершили військову операцію. Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони й оборони оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Прапор України на острові Зміїному встановлено. Військова операція завершена, і територія повернена під юрисдикцію України», – сказала вона. 

Нагадаємо, що щоранку Tvoemisto.tv публікує актуальну інформацію про наступи, оборону, обстріли на усіх напрямках, де тривають бойові дії. 

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!