Стали відомі деталі спецоперації ЗСУ на острові Зміїному

1910 0
Першими на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень та пасток для решти групи.

Вночі 7 липня до острова Зміїний на підводних носіях підійшли бойові плавці 73 морського центру СпП ім. кошового отамана Антіна Головатого ССО України. В командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ повідомили ексклюзивні деталі зі спецоперації звільнення острова.

Так, за допомогою спеціального обладнання вони обстежили прибережну зону на наявність протичовнових та протидесантних мін. Після встановлення проходу для човнів основної групи подали сигнал для продовження операції.

Читайте також: Після ударів ЗСУ по Зміїному росіяни залишили острів

Першими на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень та пасток для решти групи. Після виходу на плато острову група приступила до виконання завдань: огляду місцевості, фіксації та збору даних про ворожу техніку, озброєння та матеріально-технічні засоби противника, завезені ним на Зміїний. Під час виконання завдання зведена група встановила українські прапори у різних частинах острову. Також над Зміїним замайорів стяг 73-го центру спеціального призначення ССО України.

«У той час, коли наші воїни виконували завдання, російські судна почали маневрування в напрямку Зміїного. Виконавши задачу, зведена група покинула острів. Після цього росіяни нанесли ракетний удар по Зміїному, влучивши у пірс. Група українських воїнів у повному складі неушкодженою повернулася на базу», – додають у повідомленні.

Планування та керівництво операції проводило командування 73-го окремого морського центру спеціального призначення. Воїни цього центру становили основну частину зведеної групи. Також до безпосередньої участі в операції були залучені інженери 59-ї окремої мотопіхотної бригади, бійці Головного управління розвідки МО та 801-го окремого загону ВМС України.

Читайте також: На острові Зміїному встановили український прапор. Фото дня

Нагадаємо, що із початком повномасштабного вторгнення 24 лютого ворог намагався залякати українських захисників на острові Зміїному вимогами здатися, але українські прикордонники відмовилися, після чого розпочався ракетно-артилерійський удар. Президент України казав, що їм присвоять звання Героїв, а 28 лютого стало відомо, що морські піхотинці та прикордордонники з острові Зміїний живі

24 березня відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими з рф. Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю російським журналістам сказав, що частина українських моряків із острова Зміїний загинули, частину взяли в полон – їх обміняли на російських військових.

30 червня стало відомо, що після ударів Збройних Сил України ракетами по острову Зміїному росіяни поспіхом залишили його. Тоді українські військові провели черговий етап військової операції із нанесенням вогневих ударів, тому росіяни залишили острів, евакуювавши залишки гарнізону двома швидкісними катерами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!