5 львівських ініціатив, що допоможуть фронту

5250 0
Волонтерська робота - найкращі ліки від паніки. Про це регулярно говорять психологи. Замість того, щоб без перерви передивлятися та перечитувати погані новини, варто зайнятися доброю справою - допомогти сусідам, біженцям чи армії. Бо коли людина побачить навіть незначний результат своєї роботи - паніка і страх самі собою відступлять. Tvoemisto.tv зібрало львівські ініціативи, до яких варто долучитися, щоби заспокоїтись самому та, допомогти своїй країні.

1. Патрулювання міста. Патрулювання громадських активістів разом із міліцією планують запровадити вже у найближчі дні. Наразі ГФ "Рабів до раю не пускають" та ГО "Автосотня" набирає активістів, готових долучитися до ініціативи. Планується, що патрулюватимуть активісти як із пішими патрулями міліції, так і з автопатрулем. Керівник ГФ "Рабів до раю не пускають" Іван Спринський вважає, що для оптимального захисту міста потрібно щонайменше 100 осіб, готових долучитися до патрулювання у кожному районі. Це не означає, що щодня для патрулювання потрібна така кількість волонтерів, адже, масовості наразі не потрібно. Але волонтери повинні бути готовими допомогти у разі потреби. Наразі у Львові до ініціативи вже долучилося більше 200 волонтерів. Записатися у добровольці та отримати більше інформації можна за номером: +38 (068) 750 13 85. При виявленні підозрілих осіб телефонуйте: +38 (063) 939 76 10.

2. Робота в колл-центрі. Щоби максимально скоординувати зусилля міліції, волонтерів із групи "Варта1", таксистів, та тих, хто телефонуватиме із різноманітними повідомленнями, у ГФ "Рабів до раю не пускають" планують створити колл-центр. Окрім того, тут мають працювати люди, готові порозмовляти та заспокоїти "панікерів", щоб вони не сіяли паніки навколо. Якщо людину вислухати, поговорити з нею спокійно та розвежливо - це може значним чином допомогти, переконані в ГФ. . Записатися у добровольці та отримати більше інформації можна за номером: +38 (068) 750 13 85.

3. Приносьте теплі речі, кошти, ліки, солодощі, цигарки, шкарпетки, рукавиці, тканини, овочі, тюль та панчохи ( білого кольору, а також відтінків сірого та коричневого). Всі ці речі збирають у Львові, щоби допомогти Армії. Зокрема, із тканин волонтери плетуть маскувальні сітки та накидки, так необхідні солдатам в АТО. Речі можна приносити у церкву св. Климентія на вул. Чупринки, 70. А також речі та медикаменти збирають волонтери ініціативи "Допоможи Фронту". Необхідне для солдат можна приносити до памятника Короля Данила у вівторок, четвер та суботу з 17.00 до 19.00.

4. Плетіть, шийте і клейте. Допомогти українській армії можна не виїжджаючи зі Львова. Зокрема, Ви можете шити рукавички та спеціальні жилетки для військових. Таку роботу можна виконувати вдома – досить лише мати швейну машинку та навики у користуванні нею. Матеріали та викройки для цієї роботи бажаючим допомогти нададуть волонтери групи Hand made по-львівськи для Армії руками волонтерів. Також допомогти можна заготовляючи для українських військових сухі супи, борщі, каші, енергетичні батончики, тощо. Усе це можна робити вдома. Перелік сухих сумішей та рецептуру можна з’ясувати на сторінці Hand made по-львівськи для Армії руками волонтерів або за номером телефону (067) 399 94 85 та (093) 231 44 47.

5. Робота в Інтернеті. «Найкраща допомога для волонтерів – це гроші та речі, які вони збирають для фронту, поранених, переселенців тощо. Якщо ви відчуваєте, що забагато вашого часу минає в невротичному оновленні стрічки новин чи безглуздих суперечках про політику та війну в соцмережах, краще візьміть на цей час додатковий підробіток і віддайте зароблене на тепловізори чи термобілизну. Це дуже заспокоює. Якщо відчуваєте залежність від нескінченних суперечок чи бажання весь час писати панічні пости, можна встановити для себе тариф: перевів 100 або 200 гривень волонтерам – можна писати» - радить викладач УКУ, медіа-критик Отар Довженко.

Інколи волонтерські організації просять поширювати інформацію. Це, звісно, треба робити, але не варто забувати, що конкуренція прохань про допомогу є величезною. "Деякі з них можуть походити від шахраїв або ненадійних людей. Тому я стараюсь не поширювати заклики про допомогу від людей, яких не знаю особисто. Якщо ви щось перепощуєте – перевірте, чи справді це надійна людина; знайдіть першоджерело оголошення, поґуґліть. Якщо у вас є знайомі волонтери, запитуйте їх, чим можна допомогти", - радить Отар Довженко.

А петиції, флешмоби, твітер-шторми – це радше для самозаспокоєння, але демонстрація одностайності та солідарності може бути корисною в деяких випадках. Головне, щоб ця віртуальна діяльність не заступала для вас реальної допомоги фронту. Чого в жодному разі не можна робити, то це перепощувати недостовірну або сфальсифіковану інформацію «для підвищення бойового духу» або «для дезінформації супротивника».

 

 

ТЕГИ: АТО

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!