700 об’єктів на Львівщині пошкоджено унаслідок обстрілів росії. Як подати заявку на компенсацію

509 0
Є два способи, як подати заявку на компенсацію зруйнованого житла.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

За даними моніторингу станом на сьогодні на Львівщині внаслідок збройної агресії росії пошкоджено понад 700 об’єктів соціальної та житлової інфраструктури. У Реєстр громадами області внесено близько 420 об’єктів. Про це повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

Зокрема, зараз затверджено такі механізми надання компенсації:

  • за пошкоджене житло (не відремонтоване або відремонтоване власниками);
  • за знищене житло (житловий сертифікат на купівлю житла або компенсація на будівництво приватного будинку на власній земельній ділянці).

Громадянами 16 територіальних громад подано 256 заяв про отримання компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти в рамках програми «єВідновлення», з яких розглянуто 204. Сума погоджених виплат складає 6,5 млн гривень. Ще 52 заяви потребують опрацювання. 

Читайте також: Засідання оперативної комісії після обстрілів Львова. Як ліквідовуватимуть наслідки 

Як та куди подавати заявку

Є два способи, як подати заявку на компенсацію зруйнованого житла. Зробити це можна онлайн через «Дію» (у застосунку або на сайті), або особисто – через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

В обох випадках треба заповнити спеціальну форму. Подати заявку може лише власник квартири. Для цього треба зайти у «Дію», обрати розділ «послуги»та «пошкоджене майно». Далі заповнити форму, вказати всю необхідну інформацію, додати дані про об’єкт, фото/відео пошкоджень та контакти.

Якщо нерухомість є в Державному реєстрі нерухомих прав, дані про нього автоматично підтягнуться у застосунку «Дії» її власника. Тоді з меню достатньо обрати, яке саме майно пошкоджене.

До заяви, залежно від випадку, треба додати один з документів:

  • документ, що підтверджує право власності;

  • документ, що підтверджує інвестування та фінансування будівництва;

  • документ, що підтверджує смерть власника;

  • документ, що підтверджує членство у житлово-будівельному кооперативі, та викупив квартири;

  • документ, що підтверджує право пріоритетної компенсації.

Після прийняття та набрання чинності закону, створюватимуться спеціальні комісії, які складатимуть акти обстеження будинку/квартири. Ці комісії створюватимуться за місцем розташування знищеного або пошкодженого майна.

Якщо нерухомість сильно постраждала, органи місцевого самоврядування матимуть можливість залучити експертів для складення звіту, чи можна в майбутньому користуватися житлом. Після цього сформована заявка потрапляє у Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Нагадаємо, у Львові від ракетної атаки 15 лютого постраждали 12 компаній. Наразі у місті завершили попереднє обстеження постраждалих бізнесів.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!