В Україні змінили порядок виплат для внутрішньо переміщених осіб

604 0
Уряд розширив виплати для внутрішньо переміщених осіб
ФОТО: УКРІНФОРМ

ФОТО: УКРІНФОРМ

Кабінет міністрів вніс зміни до низки постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та виплат їм державної допомоги. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Відповідні зміни стосуються переселенців, які деякий час проживали за кордоном. Тепер вони можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

Також у разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Проте вони повинні бути включеними до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. Крім того, ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

Читайте також: На Львівщині місця тимчасового проживання ВПО зможуть отримати компенсацію

У міністерстві додають, що непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин впродовж 3 місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості.  Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи – підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес / ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості. Також постанова врегульовує питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Нагадаємо, на Львівщині за рахунок коштів нової обласної програми реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів відремонтують або збудують 23 об’єкти для внутрішньопереміщених осіб. На це з бюджету виділили 189,9 млн гривень.
 
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!