Що зміниться для львів'ян з 1 січня

4322 0
Із січня українців очікує низка змін, що стосується виплат, лікарняних, допомоги за кордоном та тарифів пошти.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Тарифи «Нової пошти»

«Нова пошта» змінює тарифи з 1 січня. Так, з 1 січня вартість доставки у відділення та поштомат буде розраховуватися однаково. Тариф на доставку документів у фірмовому картонному конверті у відділення та поштомат становитиме 55 грн. Посилка між відділеннями та поштоматами по місту вартуватиме: до 2 кг – 50 грн, до 10 кг – 80 грн, до 30 кг – 120 грн. Посилка між відділеннями та поштоматами по Україні становитиме: до 2 кг – 70 грн, до 10 кг – 100 грн, до 30 кг – 140 грн. Доплата за доставку/забір кур’єром вартуватиме: для відправлень до 30 кг – +35 грн до тарифу, за кожні 100 кг для відправлень понад 30 кг – +100 грн до тарифу.

Допомога українцям у Німеччині

З 1 січня 2023 року допомогу на першу та другу дитину збільшать на 18 євро на місяць. Крім того, максимальний розмір допомоги на дитину знову збільшать до 250 євро на місяць. На початку 2023 року стандартні ставки для малозабезпечених мають бути збільшені приблизно до 500 євро.

Виплати лікарняних

Із 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний Фонд України. Зокрема, для вирішення питань з призначення, перерахування та страхових виплат з відшкодування шкоди, заподіяної потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві та/або професійного захворювання або особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого, з 1 січня 2023 року необхідно звертатися до органів Пенсійного фонду України.

 Додамо, що разом із документами необхідними для призначення, перерахування, продовження та страхових виплат і соціальних послуг подають у паперовому вигляді особисто, або через уповноваженого представника до територіального органу Пенсійного фонду (сервісний центр). Окрім цього, можна в електронній формі через вебпортал електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису чи електронної системи BankID, або через Портал Дія. Рішення приймають протягом 10 днів після надходження заяви з усіма необхідними документами.

Допомога українцям у Польщі

З 1 січня ті, хто може утримувати себе і сім'ю, покриватимуть половину витрат на проживання. Перший платіж доведеться зробити за три місяці вперед. Однак, якщо через ці 3 місяці люди не знайдуть роботу, найняти житло та покинути центр, їм доведеться відшкодовувати 100% відсотків витрат. Крім того, уряд заморозить польські соціальні виплати для біженців тим людям, які не перебувають на території Польщі щодня.

Автоматичне надання держдопомоги

З 1 січня в Україні призупинять автоматичне нарахування державних допомог. Мешканцям Львівської територіальної громади потрібно буде подати відповідня заяви із пакетом документів. Заяву на отримання допомоги можна подати у ЦНАП, відділи соціального захисту, поштою або в електронній формі – через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, або Єдиний державний веб-портал електронних послуг.  Зокрема, можна звернутися за посиланням.

Автоматично припинять нараховувати такі види державних допомог:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям;

  • допомога на дітей одиноким матерям;

  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, з тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежним), на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність;

  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду;

  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідомо;

  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату;

  • допомога на проживання ВПО;

  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Підготувала Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!