7 львівських під’їздів, які варто побачити

8881 1
Ліпнина у вигляді відомих львівських будівель, кольорові вітражі та клепінчаста стеля – це далеко не всі сюрпризи, які приховують на перший погляд непримітні львівські під’їзди. Пропонуємо вам 7 окремих історій, написаних на внутрішніх стінах львівських будівель.

Під’їзд на вулиці Валовій, 20

Що у цьому будинку знаходиться Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, помітно з порогу. Тут і ліпнина на стіні у вигляді відомих львівських будівель, і оригінальна люстра зі стрічками національних кольорів та писанками. Доповнюють інтер’єр незвичайні, як для звичних під’їздів, кам’яні «арсенальські» стіни та дерев’яні сходи на другий поверх. Окрім всього, у під’їзді ж зберігаються старі двері, решітки та дбайливо складена плитка для підлоги.

 

Під’їзд на вулиці Вербицького, 10-12 

Під’їзд у будинку номер 10-12 по вулиці Вербицького, як і попередній, оздоблений з думкою про Львів. Стіни прикрашають обриси львівських кам’яниць, а сонце потрапляє до приміщення через кольорові вітражі у дверях. Тут є і невід’ємний атрибут міста – годинник на міській Ратуші, а також улюблений засіб пересування багатьох львів’ян – ровер.

 

 Під’їзд на вулиці Винниченка, 3

Будинок 1898 року, споруджений будівельною фірмою Зигмунта Кендзерського. На першому поверсі працює ресторан, а до квартир мешканців веде затишний і охайний під’їзд з ліпниною, кованими решітками на дверях та плиткою на підлозі.

 

 Під’їзд на вулиці Дорошенка, 19  

  У колишньому будинку банкіра Ландау, який виділяється розкішшю поміж інших на вулиці Дорошенка, і під’їзд облаштований відповідно. Це яскравий приклад використання необарокових форм в архітектурі кінця 1900-х рр. Oдин з найкращих прикладів архітектури пізнього історизму з бароковими мотивами. У дворі будинку розмістились магазини, реклама яких поширилась і на стіни під’їзду.

 

Під’їзд на вулиці Дж. Дудаєва, 9    

У будинку до війни містилося Польське політехнічне товариство й Інженерна палата Малопольщі, у 50-х роках минулого століття — гуртожиток Політехнічного інституту, зараз тут оселився банк. Будинок зведено у 1905 – 1906 роках за проектом 1901 року Вінцента Равського-молодшого. Оздобив вестибюль Едмунд Плішевський. 23 вересня 2008 року будинок було внесено до переліку памʼяток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

 

Під’їзд на вулиці Героїв Майдану, 6

За брамою будинку, збудованого 1902 року, ховається неймовірної краси вестибюль. Стіни розмальовані в стилі пізнього середньовіччя, а кольорова клепінчаста стеля нагадує готичну архітектуру та середньовічні храми. Зорі на стелі, зображення людей, істот, дивні знаки на стінах створюють захопливе казкове враження для кожного, хто потрапить сюди.

 

 Під’їзд на вулиці Ставропігійська, 9    

У цьому будинку до війни розташовувалась цукерня Курнаха, у 1950-60-х роках містилася база «Львівмебледеревпрому», зараз тут оселився ресторанчик і магазин спорттоварів. В цьому під’їзді зникає відчуття самотності – тут тварини та птахи з різних континентів та закохана пара, і, навіть, здається, що можна почути звук сопілки.

За інформацією: Фотографії Старого Львова.


Читайте також:
30 Травня, 2015 00:50
Ван [***]s://instagram.com/p/fPzd5QJ_NF/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!