Готель на Міцкевича визнали незаконним. Що може бути далі

2164 0
Нещодавно Верховний Суд виніс рішення, яким визнав містобудівні умови та обмеження на готель на площі Міцкевича незаконними.

27 лютого Верховний Суд визнав незаконними містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича, а також рішення Львівської міськради щодо їх затвердження. Tvoemisto.tv з'ясувало в адвоката Романа Попка, що означає цей вертикт та що може бути з готелем. 

Про демонтаж, за словами адвоката, поки не йдеться, оскільки для цього потрібне окреме рішення та, відповідно, окремий позов, що затягне справу ще на довгий період. Водночас не зрозуміло, чому питання про доцільність будівництва виникло лише коли об’єкт був майже готовий. Правник також припустив, що готель залишиться на місці, а замовник будівництва може переоформити документи відповідно до вимог закону:

«Цей об'єкт може бути прийнятий в експлуатацію за умови дотримання забудовником чинного законодавства та отримання ним дозвільної документації. Іншим чином, звісно, це зробити неможливо, бо зараз діє електронна система та реєстри, і якщо буде відмітка, що чинність документу скасована за рішенням суду, то будуть відсутні підстави, аби приймати його в експлуатацію. Але якщо забудовник дотримається вимог законодавства, приведе їх у відповідність, то звісно, що введення в експлуатацію матиме право на існування, оскільки всі вимоги виконані»

Читайте також: «Будь-яку будівлю можна сфотографувати так, що буде здаватися, наче це катастрофа», – Коломєйцев про готель на Міцкевича 

У практиці адвоката раніше були випадки, коли через відсутність дозвільних документів забудовнику доводилось демонтовувати цілу споруду. Зокрема, таке трапилось у 2019 році, коли на вул. Личаківській, 259 зруйнували незаконну багатоповерхівку.

Натомість Роман Попко підкреслив, що саме у цьому випадку демонтаж зашкодить лише потенційною втратою комерційного середовища, яке б приносило суттєві статки у бюджет, адже це готель у популярній туристичній зоні міста. 

«Що ж до забудовника, то є кошториси, і якщо буде рішення про демонтаж, то він, згідно з ним, швидко визначить його вартість. Ну і так як це доволі масштабний об'єкт в центрі міста, то, думаю, що це значна втрата для замовника будівництва. Тому, як на мене, вони в спокійному режимі отримають усі дозвільні документі».  

Додамо, що Верховний Суд у своєму рішенні пригадує Історико-опорний архітектурний план Львова, який прийняли лише наприкінці січня цього року. За словами адвоката, «плаваючий» стан цього важливого документа став причиною уже багатьох непорозумінь між владою та забудовниками.

Основною ж причиною, чому суд визнав незаконними МУО на готель на Міцкевича – це зміна цільового призначення земельної ділянки, на якій розташовується пам’ятка культурної спадщини національного значення «Львів – Ансамбль історичного центру». Згідно з законом, вона може бути змінена лише за погодженням Кабінету Міністрів України. 

Проте адвокат додає, що загалом Земельний кодекс загалом дозволяє змінювати цільове призначення ділянки:

«Що ж до зміни цільового призначення, то ст. 20-21 Земельного кодексу дозволяє власнику змінювати цільове призначення відповідно до генерального плану. Отже, якщо це власник землі, то він міг за нотаріальною заявою змінити цільове призначення відповідно до генерального плану, зонінгу і детального плану територій. Тобто це не є щось таке надзвичайне, як усі сприймають, оскільки генплан міста визначив зони територій ділової активності і тому я розумів, що власник просто скористався цим правом. Таких випадків є дуже багато і така практика передбачена самим Земельним кодексом»

Tvoemisto.tv звернулось і до позивачів у цій справі – Національній спілці художників України, зокрема до керівника львівського обласного структурного підрозділу, який був співініціатором позову до суду, Ігоря Гавришкевича. Ми запитали, чи йтимуть вони далі, позиваючись вже щодо демонтажу цієї будівлі.  

Він сказав, що питання щодо подальшого позову про демонтаж винесуть на голосування, адже такі рішення у організації приймають лише колегіально правлінням Спілки.

Додамо, що замовником будівництва готелю на Міцкевича є ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». Згідно з аналітичною платформою YouControl, його заснували у Львові у 2004 році. Його теперішнім керівником є Євген Зінов’єв, а засновником – інша компанія, яка перебуває у так званому «офшорі» на Кіпрі «Сандве лімітед». Окрім того, вона входить в групу «Українська інвестиційна компанія», яка належить українському бізнесмену та власнику мережі «Окко» Віталію Антонову.

Нагадаємо, що у Львові відкрили фасад будівлі готелю на площі Міцкевича, 9, що спровокувало нову хвилю дискусій. Мешканці обурені його виглядом, адже вважають, що він відрізняється від початкової візуалізації. Водночас архітектори стверджують, що кінцевий проєкт могли побачити усі. Tvoemisto.tv розповідає, яка історія будівництва готелю, де можна було побачити новий його вигляд і що каже забудовник у тексті за посиланням.

До слова, цю ж площу планують реконструювати, обладнавши на ній підземний паркінг. Tvoemisto.tv дізналося, чи не ускладнить це рух, хто зможе паркуватися під землею та чи підземна Полтва не стане цьому на заваді.

Володимир Федорович

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!