7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2046 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 16 - 22 травня.
фото: inquisitr.com, loda.gov.ua, XSPORT.UA, fakti.ks.ua

фото: inquisitr.com, loda.gov.ua, XSPORT.UA, fakti.ks.ua

CityLife

На чемпіонаті Європи з плавання серед спортсменів з інвалідністю у місті Фуншал (Португалія) українські плавці завоювали 110 медалей, з яких 45 золотих, 34 срібних та 31 бронзова нагорода. Представники України також встановили 10 рекордів Європи та 7 рекордів світу і виявилися лідерами змагань. Із відзнаками повернулися і двоє представників Львівщини.

Гандболістки львівської «Галичанки» офіційно оформили друге поспіль чемпіонство у жіночій гандбольній Суперлізі.

Навіщо бізнесу враховувати досягнення ІТ технологій? Чому на тренди варто реагувати максимально швидко? Чому Львів не стане мегаполісом із 2-3 мільйонами мешканців? Навіщо створювати рольову модель «айтішник»? Чому зараз на часі не змінювати, а переосмислювати систему освіти? Про це і не тільки говорили під час дискусії «Чого очікувати від Львівського ІТ у найближчі 10 років». Розмова відбулася 13 травня у рамках IT Research Lab, який організовував Львівський ІТ Кластер. Tvoemisto.tv занотувало найцікавіше.

На території другої Галицької бригади Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України (вул. Княгині Ольги, 105), поряд з погруддям генерал-майора Сергія Кульчицького, відбулась церемонія відкриття стели загиблим військовослужбовцям частини.

27 травня у навчальних закладах Львова проведуть урочистості з нагоди закінчення навчального року.

Із 13 до 14 травня у місті Тбілісі (Грузія) відбувся Чемпіонат Європи з кіокушинкай карате серед юніорів 1999-1998 рр. Серед переможців та призерів змагань є вихованці Спортивного клубу «Канку» та Львівської обласної федерації кіокушинкай карате.

У середу, 18 травня, в Україні вшановуватимуть 72-гу річницю депортації кримських татар зі своєї Батьківщини – Криму. З цієї нагоди у Львові також провели низку заходів.

у Львові за сприяння проекту «RESPOND» відбулася зустріч у форматі «діловий сніданок». На захід приїхали представники соціальних підприємств із п’яти областей України, зокрема із Кривого Рогу, Миколаєва та Черкас. У рамках сніданку презентували дослідження стану соціального підприємництва в Україні.

У Львові відзначали кращих музейників. Переможці кожної з шести номінацій отримали від міста 25 тис грн. Також з нагоди Дня науки, Президент України Петро Порошенко нагородив викладачів та науковців львівських вишів.

Безпека людей, які відпочивають біля водойм, мусить мати три ступеня або поділятися на три смуги: біля води, на воді до буйків і – за буйками. Якщо на воді за цю безпеку дбатимуть спеціально навчені люди та водолази, то на суші за цим мусить стежити поліція.

У Львові обрали 4 проекти для облаштування громадського простору.

Львівська художниця Тереза Барабаш отримала золоту медаль 15-го Міжнародного трієнале з художнього текстилю, що проходив у Музеї текстилю у польському Лодзі.

У Львові розробили інтерактивну онлайн-мапу, де можна ознайомитися із запланованими на цей рік будівництвами в області за рахунок бюджетних коштів.

Транспорт

У Львові представили перший і поки єдиний український прототип електрокару. Розробкою автомобілю займалася компанія Electric Marathon International, яка також виступає організатором відомого щорічного ралі на електромобілях – Електромобільного Марафону.

Для ремонту закрили частину залізничних колій. Тому із 24 до 26 травня поїзди не їздитимуть на ділянці Ясиня – Рахів.

Зважаючи на звернення мешканців та з метою покращення якості пасажирських перевезень, виконавчий комітет Львівський міської ради вніс зміни у маршрут руху міських автобусів № 2а та № 18.

Укрзалізниця відкрила продаж квитків на поїзди, які курсуватимуть у одеському, миколаївському, херсонському напряму. Серед них частина курсуватиме і зі Львова.

Авіакомпанія Мотор Січ відкриває два нові авіарейси по Україні. Зокрема, відтепер зі Львова можна буде дістатись до Ужгорода та Києва.

Комуналка, ремонтні роботи                                        

З 10 травня у більшої частини Львова відсутня гаряча вода. Пов’язано це із гідравлічними випробовуваннями, які щороку проводять у місті. Tvoemisto.tv дізналось, як відсутність гарячої води вплине на платіжку за газ.

З 17 травня, набув чинності Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

У Львові вул. Шкільна буде непроїзною з 18 травня, з 18:00 год і до 28 травня. У місцях проведення робіт встановлено необхідні дорожні знаки та щити огородження.

Як повідомили у ЛМКП «Львівтеплоенерго», завершено гідравліку магістральних трубопроводів від ТЕЦ-1 та ТЦ «Північна», тому вже незабаром львів’яна почнуть відновлювати подачу гарячої води.

За інформацією Галицької районної адміністрації, на вулиці Театральній з боку площі Катедральної ремонтують хідники та частково дорожнє покриття.

Реформи

Для прискорення змін у бюджетній, податковій та митній сферах в Україні створено нове відомство – Проектний офіс реформ. Офіс буде функціонувати як підрозділ Міністерства фінансів. Його співробітники займуться розробкою пропозицій щодо реформ у сфері публічних фінансів, залученням експертів і координацією діяльності робочих груп.

У зв’язку із пожвавленим обговоренням змін у реєстрації для подання документів на отримання польських віз у сусідньому Волинському регіоні, Tvoemisto.tv дізналося у Генеральному консульстві Республіка Польща у Львові, які зараз правила запису для здачі документів у візових центрах.

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу" (№1639). За це рішення проголосували 229 із 318 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Під час брифінгу в Кабінеті Міністрів заступник міністра освіти і науки Інна Совсун розповіла про особливості вступної кампанії 2016 року. Зокрема, подавати заяви вступники зможуть тільки в електронній формі, а також в цьому році скасовані позаконкурсний вступ та цільовий прийом.

Електронна система обміну даними «Єдине вікно», яка сприятиме спрощенню митних процедур та усуне можливості для корупції на митниці, почне працювати в Україні з 1 серпня.

Завершилася офіційна процедура приєднання України до угоди про державні закупівлі Світової організації торгівлі (WTO GPA). Відтепер українські компанії мають змогу брати участь в державних тендерах найрозвиненіших країн світу, серед яких країни ЄС, США, Канада, Сінгапур, Японія.

Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала місто Дніпропетровськ на місто Дніпро. За відповідне рішення на засіданні в четвер проголосували 247 депутатів. У той ж час в рамках декомунізації, на Львівщині два села змінили свою назву.

Національний банк України відніс «Фідобанк» до категорії неплатоспроможних. Відповідне рішення було прийняте у п’ятницю, 20 травня.

Соціальні проекти

Львівський програміст Богдан Прокопович провів соціальний експеримент про те, як львів’яни реагують на жебраків, скільки грошей їм готові віддати та чому не розуміють жартів. Для цього він півтори години просидів неподалік каплиці Боїмів із табличкою «Пишу код за їжу», що мала сприйнятись населенням як жарт. Його результати він висвітлив на своїй сторінці у facebook.

Навчально-реабілітаційний центр «Джерело» запрошує учнів старших класів, студентів, фахівців та усіх небайдужих стати волонтерами Центру та приятелями дітей та молоді з особливими потребами.

Львів’ян просять допомогти 11-річному хлопчику побороти хворобу крові.

13-річна Анна Балушка перебуває у Львівській міській дитячій клінічній лікарні. У зв’язку із отриманими унаслідок ДТП травмами та проведеними оперативними втручаннями дівчинка потребує щоденного переливання плазми крові. Львів’ян просять допомогти дівчинці у її боротьбі за життя.

Корисності

Президент України Петро Порошенко присвоїв співачці Джамалі почесне звання «Народна артистка України».

Портал державних послуг iGov запустив послугу зміни реєстраційних даних для підприємців.

У Лондоні на чемпіонаті Європи з водних видів спорту двоє представників України пройшли до фінальних запливів. 24-річний Андрій Говоров фінішував у півфіналі на дистанції 50 метрів батерфляєм з кращим результатом серед усіх учасників 22,73 секунди. Цей час став рекордом чемпіонатів Європи з водних видів спорту та новим рекордом України.

Політ найбільшого в світі українського літака АН-225 Мрія в Австралію викликав величезний резонанс серед населення. Відзначається, що люди з усього світу з'їхалися в австралійське місто Перт, щоб побачити диво авіації. На сьогодні АН-225 Мрія - єдиний екземпляр в світі, якому немає рівних в розмірах і вантажопідйомності.

Часто, аби мотивувати себе краще оволодіти іноземною мовою, варто визначити свій реальний рівень. Пропонуємо кілька тестів, які не тільки допоможуть перевірити англійську, але і нададуть поради та навчальні матеріали для її удосконалення.

19 травня 2016 року, відбувся цифровий реліз дев'ятого студійного альбому ОЕ "Без меж". До нього увійшли 11 композицій, чотири з яких уже виходили синглами впродовж року.

Фільм тижня у Львові. Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду продовженням картини «Аліса в країні чудес».

У створенні видовищного та сюрреалістичного кліпу британського рок-гурту Coldplay на пісню "Up and up" брала участь українська компанія Gloria FX.

У Львові відкрили відділення експрес-доставки багажів, яке працює до опівночі.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Сьогодні попит на овече м’ясо у світі дуже високий і багато країн готові купляти українську продукцію. Що ж стримує українського підприємця ефективно господарювати на своїй землі та працювати на експорт а також про те, як на Львівщині запрацювала овеча ферма з європейським стандартами розповів Tvoemisto.tv фермер, засновник фермерського господарства «Меринос-Захід» Дмитро Огньов.

Куди поїхати на вихідні зі Львова. Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати містечко Буськ, у якому розташовується Палац Бадені. Це гарна нагода ознайомитися із історичною будівлею та організувати пікнік на березі Західного Бугу із друзями або родиною.

Блоги. Андрій Павлишин про те, чому Рада має надати Львову спеціальний архітектурно-заповідний статус.

Дискусійна платформа

Під час дискусії, що відбулася 11 травня, підприємці, бізнес-консультанти, службовці міської ради та публічні інтелектуали обговорювали, які наслідки має успішно реалізований образ Львова як відкритого для інвестицій та туризму міста для добробуту і комфорту львів'ян. Дискутанти обговорили кілька провокативних тез і думок — про львів'ян, що не люблять працювати, що приплив туристів руйнує їхнє внутрішнє відчуття комфорту і що нинішні інвестиції в економіку міста не надто сприяють зростанню добробуту мешканців.  Tvoemisto.TV пропонує читачам “вершки” з дискусії .

Під час дискусії «Львів відкритий для світу, та чи Львів відкритий для львів’ян?» , що відбулася 11 травня з ініціативи дискусійної платформи «Твоє місто Львів», заступник начальника управління статистики у Львівській області Галина Корисько озвучила офіційні цифри щодо зарплати за 2015 рік у Львівській області

Опублікувала Мар’яна Федина

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!