Куди поїхати на вихідні зі Львова: палац над Західним Бугом

7503 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати містечко Буськ, у якому розташовується Палац Бадені. Це гарна нагода ознайомитися із історичною будівлею та організувати пікнік на березі Західного Бугу із друзями або родиною.
фото: ua-abandoned.livejournal.com

фото: ua-abandoned.livejournal.com

Де розташовується?

Палац Бадені розташовується у містечку Буськ  Буського району Львівської області (районний центр). Одне із найдавніших міст України, ймовірна столиця літописного племені бужан (VII — VIII століття), центр Буського князівства. Буськ розкинувся на річці Західний Буг, а також на п'яти її притоках — Полтві, Солотвині, Рокитній, Рудній та Молдові. За 51 км від Львова та за 5 км від залізничної станції Красне. Місто славиться і тим, що тут встановлений перший в Україні монумент незалежності на честь Акту про державну незалежність України.

Фото: photographers.ua

Що подивитися?

Палац Бадені – це згадка про славетне минуле графів Бадені, які колись займали панівне положення в Галичині ХІХ ст. Цей палац – резиденція графа Казимира Фелікса Бадені, який разом зі своїм братом Станіславом, були відомими місцевими польськими громадськими та політичними діячами, меценатами та підприємцями (мали пивоварню тощо).

Палац зведений 1810 року у класичному стилі. Споруда двоповерхова, з багатьма просторими кімнатами. Головний фасад у центрі прикрашений портиком, парковий (тильний) фасад оздоблений псевдоризалітами, довгим балконом та кам'яними вазами на балюстраді.

Фото: ua-abandoned.livejournal.com

Палац з його прилеглою територією стоїть на пологому пагорбі, що в центрі Буська. З боку головного входу територія палацу обмежена вулицею Петрушевича, з лівого боку — річкою Західний Буг, з двох інших боків — глибоким ровом і схилом пагорба, який спускається у міський парк ім. І. Франка.

Із часом буський маєток купив Фелікс Мієр, двоюрідний брат Войцеха. Він його передав у спадок своєму сину Хенріку, а той у свою чергу дружині – львівській акторці Анні Вієрер. Саме після неї замок перейшов у спадок до племінників її чоловіка – братів Бадені, синів Цецилії Мієр. Сталося це вже в 1876 р. Тоді ще ніхто і не міг знати, що новий власник палацу Казимир Бадені стане пізніше намісником Галичани, прем’єром та міністром внутрішніх справ Австро-Угорської імперії, людино, від якої залежатиме доля багатьох. Граф тут бував часто. Хоча найбільше вже в похилому віці. Він також дещо розбудував палац, поєднуючи стилі класицизму та неоренесансну. Та й самому місту  Буськ Казимир Бадені зробив багато. Адже саме палац Бадені став символом цього  маленького містечка на Львівщині.

Після смерті Казимир родинне гніздо успадкував його сини Людвіг Юзеф Бадені, який помер в 1916 р. Після цього дружина Людвіга шведка Алісія Елізабет Анкаркрон успадкувала всі маєтності свого чоловіка. Однак в 1920 році вона вийшла вдруге заміж за князя Карла Ольбрахта Габсбурга-Лотарингського, який служив полковником у польському війську. Наступним володарем палацу став син князя Карла від першого шлюбу – Казимир Станіслав Бадені, який належав до ордену домініканців.

Фото: ua-abandoned.livejournal.com

 1939 рік приніс радянську владу наці землі. Власники буського маєтку змушені були втікати. 25 травня 1961 року він перейшов на баланс Міністерства оборони СРСР. В самому палаці (як у казармі) дислокувалася військова частина стратегічного зв’язку. Цікаво, що військові палац не зруйнували, а навпаки підтримували його в більш-менш гарному стані. 25 травня 2004 р. військову частину розформували, але покинута резиденція графів Бадені так і залишилася на балансі Міноборони України.

Палац Бадені – двоповерховий з багатьма кімнатами. Портик прикрашає центр головного фасаду, а псевдо ризаліти, довгі балкони, кам’яні вази на балюстрадах оздоблюють тильний фасад. Експерти говорять про скромність оздоблення цієї споруди. Палац стоїть в мальовничій місцевості, на пагорбі, що розташований в центрі Буська. Головний вхід палацу межує з вулицею Петрушевича, ліва сторона будівлі – річка Західний Буг, інші дві сторони – з ровом та схилом пагорба, що поблизу міського парку імені Івана Франка.  

Фото: mapio.net

Варто зазначити, що місто Буськ багате і на історичні пам’ятки. Тут є дерев’яні церкви, костели, синагоги, доглянуті парки. Прогулюючись вулицями цього містечка, варто пам’ятати, що це батьківщина багатьох видатних постатей в історії України. І найбільш відома серед них – президент Західноукраїнської Народної Республіки Євген Петрушевич.

Чим дістатися?

Містечко Буськ розташований на трасі Київ–Чоп за 50 км від Львова. Тому сюди можна добратися будь-яким рейсовим автобусом, що прямує зі Львова в напрямку Буська. А від зупинки ще 1 км пішки до центру міста.

Також слід мати на увазі, що Буськ розташовується за за 5 км від залізничної станції Красне, тому залізницею можна дістатися до нього цсіма потягами та електричками, що проїжджають цю станцію.

Дорога ж власною автівкою зі Львова до Буська триватиме трохи більше, аніж година часу.

Координати міста: 49°58′06″ пн. ш.24°36′30″ сх. д.

За матеріалами: we.org.ua, kolokray.com, busk.io.ua, uk.wikipedia.org/wiki.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!