7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2431 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 6 по 12 червня.

CityLife

Грибовицьке сміттєзвалище

10 червня, о 20:38 год. рятувальники ліквідували пожежу на сміттєзвалищі поблизу Львова. На Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалось нове займання. 8 червня, під час засідання комісії з приводу ліквідації пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, було прийнято рішення задіяти авіацію Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Зазначимо, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації. У той ж час міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що відповідальність за ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі мають нести місцеві комунальники.

9 червня, на сайті Мінрегіону з’явилась інформація про те, що Львівська міська рада не надала рішення проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. У свою чергу місто запевнило, що згідно з умовами договору, свою відповідь має надіслати до 1 липня. У той ж час, уже наприкінці тижня стало відомо, що Облдержадміністрація погодила звернення Львівської міської ради щодо виділення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного комплексу твердих побутових відходів. Проте, де знаходиться ділянка ніхто не повідомляє.

Сутички біля міської ради

У четвер, 9 червня, Львівську міську раду оточили спецпризначенці. Також біля самої будівлі встановили турнікети. зібрались пікети родичів бійців АТО, зоозахисників щодо діяльності ЛКП «Лев», працівників Привокзального ринку і простих львів’ян за бездіяльність міського голови у питанні Грибовицького сміттєзвалища, що призвело до пожежі та загибелі рятувальників.

Сам мер Львова Андрій Садовий раніше особисто звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що є небезпека захоплення державних органів влади. Власне через це МВС і дало команду стягнути Національну гвардію до будівлі Ратуші. На людей напустили газ, вже є перші жертви. У сесійній залі зчинилася бійка активістів. Сесію довелось закрити. Як повідомила Tvoemisto.tv речник ГУ Національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська, у результаті сутички постраждали два представники Нацгвардії. Як розповів каналу «112» мер міста Андрій Садовий, про те, що плануються подібні акції, стало відомо напередодні ввечері. Через це прийняли рішення посилити охорону Ратуші. Експерти ж назвали заходи біля міськради, проведені нацгвардійцями, неефективними. Після сутичок, що трапилася у Львові біля міської ради у четвер, 9 травня, влада міста вирішила дещо змінити регламент проведення засідань сесій ЛМР. Про це повідомив керівник Муніципальної дружини та радник міського голови з питань нацбезпеки Юрій Діль під час дискусії, організованої міською дискусійною платформою «Твоє місто Львів».

Для львів’ян запустили сервіс електронної черги у поліклініку. Щоправда, поки що він працює у тестовому режимі. Сервіс доступний для однієї з найбільших поліклінік міста – комунальної 4-тої міської поліклініки. Нині вона обслуговує понад 1,5 тисячі пацієнтів за день і знаходиться за адресою проспект Червоної Калини, 68.

Львівське комунальне підприємство «Лев», що діє як ветеринарно-стерилізаційний центр для безпритульних тварин та Перша комунальна ветеринарна клініка Львова, встановило 9 веб-камер у своїх приміщеннях та на території та вивело трансляцію усіх процесів онлайн. Це перше комунальне підприємство в Україні, яке повністю відкрило свою роботу у вільному доступі.

У Львівському кіноцентрі, що на вулиці Володимира Великого, розпочав роботу кінотеатр на даху. Свою роботу унікальний кінотеатр розпочав показом картини Алехандро Гонсалеса Іньяріту «Бьордман».

У понеділок 6 червня, на заміській базі «Карпат» у Брюховичах, Почесний президент «зелено-білих» Петро Димінський представив команді головного тренера. Ним став Валерій Яремченко.

Проект з облаштування внутрішніх двориків втілюється у Львові з 2012 року в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова, GIZ». Упродовж 4 років відновили 10 дворів. Переглянути як вони змінювались можна тут

Національна збірна команда України, до складу якої увійшли дві львів’янки Анастасія Возняк та Олександра Асланян, здобула бронзову нагороду в групових вправах з двома обручами і трьома парами булав.

У суботу, 11 червня, у Львові на площі Музейній у контейнери висадять 11 дерев. Таким чином перед Домініканським собором з’явиться декоративний садок, який можна буде пересувати. Про те, з чиєї ініціативи проведуть озеленення і які саме дерева з’являться на площі Музейній, Tvoemisto.tv розповіла Олександра Сладкова, заступниця директора департаменту розвитку Львівської міськради.

Дитячі клуби Львова, відповідно до розподілу асигнувань по бюджету розвитку на 2016 рік, придбали товари довготривалого користування на суму 290 000, 00 грн.

У рамках проекту «Локальна історія» історики та археологи досліджують найдавніше місто на Львівщині – Белз, столицю однойменного князівства, перша згадка про яке у літописі зустрічається під 1030 р. Тоді київський князь Ярослав Мудрий разом зі своїм братом Мстиславом відвоював Белз, а згодом і Червенські міста, у польського короля Болеслава Хороброго.

У Львові на вул. Ряшівській облаштують новий громадський простір. Там уже розпочато капітальний ремонт скверу.

Чи становить небезпеку здоров’ю львів’ян пожежа на сміттєзвалищі сьогодні, 8 червня, активно обговорюють у соцмережах. Tvoemisto.tv зібрало інформацію від екологів, чиновників та лікарів з приводу цієї ситуації.

У п’ятницю, 10 червня, о 15:00 год. на площі перед університетом ім. І. Франка розпочне роботу фан-парк Чемпіонату Європи з футболу 2016 року. Як зазначають організатори фан-парку, компанія «Львівські ярмарки», заради безпеки тут не транслюватимуть матчі ЄВРО, у яких бере участь збірна команда Росії із футболу.

Для українських вболівальників, які прямуватимуть на чемпіонату Європи з футболу у Франції створять окремі смуги руху. Однак, незважаючи на такі заходи, прикордонники попереджають про можливість збільшення черг.

Управління комунальної власності Львівської міської ради інформує про продаж на аукціоні об’єктів малої приватизації комунальної власності м. Львова.

Через шкоду роботі ЛКП «Лев», яку 9 червня, завдали невідомі особи, працівники підприємства вирішили застосувати заходи безпеки і закрити підприємство для вільного доступу сторонніми особами. Право на візит закріпили декільком категоріям громадян.

У зв’язку з прокладенням трамвайної колії на Сихів відбувається перенесення ринку «Санта-Барбара» на вулицю Антонича.

Нещодавно у Львові розпочали ремонт площі перед Цирком. Після облаштування вона має перетворитися на громадський простір. Tvoemisto.tv пропонує переглянути, як виглядатиме площа після ревіталізації.

Транспорт

Як поінформували в управлінні транспорту та зв’язку ЛМР,  курсування автобусного маршруту №18 продовжено до заводу «Ензим», що на вул. Личаківській, 232. Для цього Личаківська районна адміністрація облаштувала тут кінцеву зупинку.

Сьогодні, 8 червня, у Львові відбувся офіційний запуск проекту «Lviv City Dialog», створеного Інститутом міста спільно з Львівською міською радою та компанією Midealab. Це мобільний додаток, що забезпечить якісно новий рівень спілкування та співпраці між мешканцями та муніципалами.

Для покращення сервісу і зручності пасажирів «Укрзалізниця» призначила курсування вагона-автомобілевоза у складі поїзда № 81/82 Київ – Ужгород. Скориставшись цією послугою, пасажир може дістатися до місця призначення залізницею разом зі своїм автомобілем. Оформити перевезення автомобіля у спеціальному вагоні поїзда № 81/82 Київ – Ужгород можна вже з 13 червня. Tvoemisto.tv з’ясувало, скільки доведеться заплатити за цю послугу львів’янам.

Авіакомпанія SprintAir, що з минулого року виконує рейси по Польщі та за її межами, оголосила про відкриття нового рейсу Львів – Радом.

З 10 липня по 10 жовтня 2016 року призначається додаткова зупинка по станції Підзамче для швидкісного поїзда Інтерсіті+ № 741/742 Дарниця – Трускавець – Дарниця. Додаткова зупинка запроваджена для зручності пасажирів.

Комуналка, ремонтні роботи

З понеділка, 6 червня, для проїзду транспорту повністю закрили перехрестя пр. Червоної Калини – вул. Стуса. Пов’язано це із будівництвом трамвайної колії на Сихів.

25 травня комісія з безпеки дорожнього руху прийняла рішення змінити схему організації руху на вул. Лисенка. З відповідною пропозицією виступили управління транспорту та зв’язку ЛМР і ЛКП «Львівавтодор». Нині на вулиці Лисенка уже встановили нові дорожні знаки

З середини червня у Львові заплановано розпочинати ремонтні роботи на вул. Медовій, Газовій та Детька.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення майже удвічі з 1 липня 2016 року.

Як проінформували у ЛКП «Львівводоканал», контроль за якістю води, що централізовано подається до міста Львова, відбувається щоденно. Жодних відхилень від норм не зафіксовано. Також у місті практично у всіх районах появилась гаряча вода, окрім Сихова. Там її очікують з наступного тижня.

Реформи

Замість 24 територіальних органів управління Державної пенітенціарної служби працюватимуть шість міжрегіональних управлінь із питань виконання кримінальних покарань та пробації. Зокрема, одне з них діятиме у Львові.

Про подальшу долю ЖЕКів Tvoemisto.tv розповіла Галина Вуглевич, начальник відділу житлового господарства Галицької райадміністрації.

Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Національного координаційного центру кібербезпеки.

В Україні планують створити 400 центрів безоплатної правової допомоги, які будуть функціонувати замість районних управлінь Міністерства юстиції України. З них шість працюватимуть у Львівській області.

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка та активіст Святослав Літинський виграв суд в Кабінету міністрів України щодо неправомірного заниження заробітної платні викладачам та вчителям. Згідно з постановою Окружного адміністративного суду міста Києва зарплати повинні бути вищими на 22%, що у грошовому перерахунку становить понад 1000 грн.

Національний банк України запустив в тестовому режимі систему дистанційної ідентифікації клієнтів банків BankID за адресою id.bank.gov.ua.

Відомий в Україні порошок від грипу та вірусних захворювань «Фармацитрон» заборонили продавати в аптеках країни. Відповідне розпорядження з'явилося на сайті Держлікслужби.

Соціальні проекти

У Львові перевірять діяльність комунального підприємства «Лев». Для цього створять незалежну робочу групу до котрої може долучитись кожен. Відповідне рішення було прийняте у понеділок, 6 червня, на зустрічі представників міськради з громадськими активістами-зоозахисниками.

Корисності

Нині львів’яни уже задумуються про відпустку. Пропонуємо перелік квитків у Європу за акційними цінами.

Національний банк України попереджає про зростання кількості випадків нового виду шахрайства – крадіжки даних платіжної картки за допомогою систем зовнішніх інтерактивних голосових відповідей (IVR). Пропонуємо дізнатись, яким чином відбувається таке шахрайство та як себе убезпечити.

Цьогоріч з Львівського аеропорту запустили одразу шість нових рейсів, які з’єднають місто Лева із Європою та іншими містами України. Пропонуємо дізнатись за якими напрямками діють нові рейси, їх ціни, а також дати відправлення.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemiso.tv

«Шерлок Холмс», «Америка», «П’ята Авеню». У новобудовах із такими назвами сьогодні пропонують придбати житло львів’янам. Чому ми й надалі позичаємо у цілого світу читайте у колонці від мовознавця Тараса Берези.

Усі, хто був дотичним до сміттєзвалища в Грибовичах, розуміли, що рано чи пізно це призведе до екологічної катастрофи. Важко було повірити, що ця катастрофа забере людські життя. Журналісти Tvoemisto.tv спробували дізнатись, а що буде завтра, чи справді вже є гроші на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та який проект із вивезення, сортування та переробки сміття намагається втілити Львівська міська рада

Читайте детальніше у нашому лонгріді Грибовицьке сміттєзвалище. План «А» Садового.

Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує відвідати містечко за 22 кілометри від Львова, де можна поринути у гармонію з природою та насолодитися гарними краєвидами на березі ставу.

Фільм тижня у Львові: Цього тижня Tvoemisto.tv продовження історії про команду ілюзіоністів, яка вже стала легендарною

Дискусійна платформа

Що таке статут міста? Яку користь він може приносити мешканцям? Які головні недоліки чинного статуту та що треба зробити, аби його удосконалити? Як львів’яни можуть долучитися до цього процесу? На ці та багато інших питань шукали відповіді під час зустрічі «Навіщо львів’янам статут міста?», організованої дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» спільно з управлінням «Секретаріат ради» ЛМР. Пропонуємо найцікавіші тези.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!