Українська академія друкарства стане факультетом «Львівської політехніки»

3233 0
Студенти, які вже розпочали навчання в УАД, продовжать його за обраними спеціальностями та освітніми програмами.
ФОТО: ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА

ФОТО: ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА

У вівторок, 2 квітня, уряд ухвалив рішення щодо приєднання Української кадемії друкарства до Національного університету  «Львівська політехніка». На базі другої сформують окремий факультет з назвою — УАД, у якому впровадять освітню і наукову діяльність академії, а її непрофільні програми будуть гармонізовані зі схожими програмами в «Львівській політехніці». Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Студенти, які вже розпочали навчання в УАД, продовжать його за обраними спеціальностями та освітніми програмами зі збереженням всіх попередніх умов (форма фінансування, сума контракту/бюджетне місце). Разом із цим, навчання у більшому університеті для студентів означає також доступ до  ширшого кола профільних і кваліфікованих викладачів, дисциплін до вивчення та ліпшої матеріально-технічної бази», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Львові студенти Академії друкарства вийшли на акцію протесту

За словами міністра, головна мета такого рішення – покращення якості вищої освіти, підвищення ефективності роботи наукових установ та створенням потужних освітніх та наукових осередків.

Нагадаємо, що у листопаді 2022 року Міністерство освіти і науки України звернулося до Кабміну з ініціативою об’єднати Українську академію друкарства з Львівським національним університетом імені Івана Франка. 12 листопада на площі перед Оперним театром студенти Української академії друкарства вийшли на мирну акцію через заяви Міністерства освіти.  

У соцмережах тоді почав ширитися флешмоб на знак протесту проти об’єднання вишів, які ініціювали студенти УАД, #гетьрукивідуад. Вони стурбовані, що їх позбавлять державної форми навчання, анулюють дипломи, а в період війни 200 викладачів залишаться без роботи. 

Читайте також:«Це що, нас хочуть загнати у 1848 рік?» УАД виступила проти приєднання до Львівської політехніки

Ректор закладу Богдан Дурняк заявляв, що такі дії є неприпустимими, вони йдуть всупереч заяв самого міністра, який казав, що під час воєнного стану такі реорганізації не можна розглядати і їх вважатимуть «освітянським мародерством».

В академії додали, що Міністерство висловило побажання до «реорганізації за власним бажанням», не враховуючи думку колективу навчального закладу та студентів. Після чого понад тисяча студентів Української академії друкарства вийшла на мирний протест проти намірів Міністерства освіти та науки приєднати академію до НУ «Львівська політехніка». 

Антоніна Костик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!