Англійський словник назвав головне слово 2022 року. У списку є «Київ»

959 0
Вторгнення росії в Україну спричинило енергетичний шок.
Київ. Фото: КМДА

Київ. Фото: КМДА

Слово permacrisis («пермакриза») стало головним словом 2022 року за версією Collins Dictionary. Автори словника з англійської мови Collins Dictionary традиційно склали щорічний список з 10 слів або фраз, які відображають мову, що постійно розвивається, і занепокоєння тих, хто її використовує. Список очолило слово «пермакриза», яке описує «тривалий період нестабільності та небезпеки».

Джерело: УП з посиланням на ВВС

Collins Dictionary виділив слово «пермакриза», оскільки воно стосується поточних криз, з якими стикається Велика Британія та світ: політична нестабільність, війна в Україні, зміна клімату тощо. 

Читайте також: Україна починає працювати з членами НАТО щодо вступу, – Зеленський

«Це підсумовує, наскільки жахливим був 2022 рік для багатьох людей», – сказав керівник Collins Learning Алекс Бікрофт.

З війною рф проти України також пов'язані слова warm banks (тепле місце для нічлігу людей, які не можуть обігріти дім), Kyiv («Київ») і lawfare («закон»).

«Вторгнення росії в Україну спричинило енергетичний шок, одним із запропонованих рішень для якого є теплі місця, де ті, хто не може обігріти власні будинки, можуть зібратися у разі різкого похолодання. Лексична аналогія тут з іншим похмурим показником економічної кризи, продовольчим банком. Вторгнення також призвело до того, що ми всі швидко вивчили український правопис і вимову міста Києва», – пише дослідник мови Девід Шаріатмадарі у блозі для Collins Dictionary.

Він також зазначає, що посилення контролю росії над «надбагатими людьми» призвело до придушення закону і зловживання повноваженнями, щоб заткнути опонентів.

Крім цього, у список з 10 слів увійшли:

  • Partygate (британський політичний скандал щодо вечірок урядовців під час пандемії COVID-19);
  • Vibe shift (сильна зміна переважаючої культурної атмосфери чи тенденції);
  • Quiet quitting (виконання не більшої кількості роботи, ніж ви зобов’язані виконувати);
  • Sportswashing (спонсорство або просування спортивних подій з метою відбілювання заплямованої репутації або відволікання уваги від суперечливої ​​діяльності);
  • Carolean (Carolean era – період, пов'язаний з правлінням короля Чарльза у Британії);
  • Splooting (положення лежачи на животі з витягнутими ногами, поки «всі проблеми не підуть геть»).

 

Нагадаємо, у 2021-му Collins Dictionary назвав словом року NFT («невзаємозамінні токени»). Також минулого року Оксфордський словник англійської мови обрав «Vax» (вакцина) словом року-2021. А Кембриджський словник відзначив слово «perseverance» (наполегливість).

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!