«Будь-яку будівлю можна сфотографувати так, що буде здаватись, наче це катастрофа», – Коломєйцев про готель на Міцкевича

6968 0
Головний архітектор Львова вважає, що фасад у натуральному камені виглядає грандіозно.
Фото Антон Коломєйцев

Фото Антон Коломєйцев

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев прокоментував оновлений готель у центрі Львова на площі Міцкевича. 

«Тепер площа є повноцінною і всі будівлі з південно-східної сторони створюють єдиний просторовий контур, як це має бути з містобудівної точки зору. Пам’ятник Міцкевичу добре читається на нейтральному фоні нового готелю, що, до слова, не дуже працює у випадку «Укрсоцбанку», який по кольору є точно таким самим як і колона пам’ятника», – написав він на своїй  сторінці у Facebook.

Коломєйцев наголосив, що фасад нового готелю виконано повністю у натуральному камені і це виглядає «грандіозно». Крім того, посадовець стверджує, що в інтернеті поширюють старі візуалізації будівлі, які насправді не є актуальними

«На них зображено проект з розсіченим фасадом. З самого початку було відомо, що це лише попередній ескіз і в такому вигляді проект реалізовуватись не буде, адже планували провести архітектурний конкурс».

За словами Коломєйцева, переможцем закритого архітектурного конкурсу стала польська студія Kuryłowicz & Associates. Коли архітектори вийшли на фінальні фасадні рішення, їх попросили представити їх максимально широкому колу громадськості. Оскільки у той час були запроваджені локдауни, усі фасади роздрукували у масштабі 1:1.

«Навіть риштування спеціально поставили зі зміщенням, щоб було видно, де буде відступ верхніх поверхів від карнизної лінії. І це все демонструвалось містянам більше двох років. Неодноразово в різних інтерв’ю я підкреслював, що те як буде виглядати готель, можна вже сьогодні побачити просто на місці будівництва», – зазначив Коломєйцев.

Головний архітектор звернув увагу також на висотність будівлі. Він сказав, що з вежі Ратуші можна побачити, що загальна висотність готелю нижча за будівлі «Укрсоцбанку»  і значно нижча за будинок Шпрехера.

«Зміщення верхніх поверхів підтримує висотність будівель до яких примикає, полегшує силуетність з різних точок зору і при цьому формує єдину з укрсоцбанком основну карнизну лінію над шостим поверхом. Вважаю цей стрімкий та високий дах Укрсоцбанку поруч жахливим і вважаю коректним те, що тут архітектори обрали інший підхід, який дає можливість органічно перейти від будинку Шпрехера до будинку банку і при тому зробити це так мінімалістично».

Коломєйцев зазначив, що якщо розглядати будівлю готелю зі сторони Катедри, то видно, що об`єм верхніх поверхів «не порушує гармонійності масштабу площі».

Водночас посадовець визнає, що є певні моменти, які могли би бути інакшими. Наприклад, він особисто бачив би фасад будівлі глибшим і  більш об`ємним.

«Фасад на візуалізаціях, представлених громадськості, був дещо іншим в деталях. Зокрема, у заглибленнях біля вікон було передбачено рельєфний камінь з виразними горизонтальними насічками. Саме це надало б фасаду більшої глибини, фактурності, значно збагатило б його. Натомість дали в заглибленнях менш помітну фактуру колотого каменю. Окрім того, між спареними вікнами по вертикалі мали бути горизонтальна перемичка з нержавіючої сталі, а по факту дуже сумне рішення. Замовники будівництва обіцяють це доробити», – запевнив Коломєйцев.

І додав:

«Будь-яку будівлю можна завжди сфотографувати так, що буде здаватись наче це катастрофа. Тим більше ще недороблену будівлю. В середовищі воно видніше, тому раджу дивитись на місці. В загальному цілому маємо приклад якісної сучасної архітектури, яка веде коректний діалог з середовищем і точно буде одним з важливих об`єктів в архітектурних путівниках».

Нагадаємо, у Львові зняли брезент з риштування на будівлі готелю на площі Міцкевича, 9. Він має стати першим у місті повністю кам’яним сучасним об’єктом.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!