Київ

Біля Гостиного двору в центрі київського Подолу прибрали територію

877 0
Гостиний двір на Подолі, який був одним із найзнаковіших міських будівель, зараз стоїть напівзруйнований.
Фото: Вадим Кириленко / Facebook

Фото: Вадим Кириленко / Facebook

На території прилеглій до Гостиного двору провели прибирання. Про це написав заступник гендиректора Національного заповідника «Софія Київська».

 

Зазначимо, 2011 року навколо Гостинного двору розгорівся скандал – Кабмін виключив будівлю із списку пам'ятників архітектури України. 26 квітня 2012-го депутати Київради надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою приватній фірмі ПАТ «Укрреставрація» на Контрактовій площі, 4 для реконструкції будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Ця подія не минула без уваги київських активістів – під Гостинним двором розпочалась акція протесту. Але протести не зміниили планів: 20 вересня Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції. Через два роки, у лютому 2013, на горищі будівлі сталася пожежа. Вогонь дуже пошкодив дах, двір перебуває у занедбаному стані - будівля стоїть без даху, вікон і штукатурки. 

17 грудня 2015-го Фонд державного майна України достроково розірвав договір оренди з приватною фірмою ПАТ «Укрреставрація». 21 січня 2016-го Київський апеляційний адміністративний суд повернув Гостиному двору статус пам'ятки національного значення. У листопаді 2016 року столична прокуратура поновила розслідування справи щодо незаконного ведення будівельних робіт ПАТ «Укрреставрація» в Гостиному дворі. У 2018-му Київський апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури Києва і повернув державі будівлю Гостиного двору. 21 січня 2019-го Фонд державного майна України було зареєстровано власником Гостиного двору. 

Коли будівля відійшла Фонду держмайна, КМДА неоднаразово намагалася повернути її собі у власність. Міський голова Віталій Кличко у разі передачі Гостиного на баланс міста обіцяв закінчити відновлення пам’ятки до кінця 2021 року в рамках проекту пішохідного Подолу.

Однак у червні 2021-го Фонд держмайна підтвердив передачу пам’ятки до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики. Балансоутримувачем будівлі став Національний заповідник “Софія Київська”. Міністр Ткаченко наголошував, що Гостиний має стати «мультифункціональним простором», однак майбутнього проєкту будівлі не презентував. Натомість, тоді ж у червні 2021-го, на паркан, яким оточений Гостиний двір на Контрактовій площі, повісили плакат «Велике будівництво»: пам’ятку мали відновлювати саме за кошти цієї програми. Однак у список об’єктів на реставрацію від Мінкульту його з невідомих причин не внесли - інших коштів на відновлення будівлі не виділяли.

Наприкінці 2021-го стартували протиаварійні роботи в будівлі за 37 мільйонів гривень, які мали тривати до кінця зими 2022-го, але були перервані через війну. Повноцінну реставрацію Гостиного двору міністр культури Ткаченко до війни обіцяв почати в кінці весни, але цього не відбулось. У серпні 2022-го повідомлялось про певне відновлення протиаварійних робіт, але такі роботи тривали недовго. 

Нині приміщення стоїть пусте та напівзруйноване: стіни без даху покриті величезними тріщинами, обсипаються, територія заросла травою і кущами.

Довідка. Будівля «Гостиного двору» площею 12752 кв. м. на Контрактовій площі, 4, є одним із найстаріших та найцікавіших споруд Києва. Не одне століття двір був головним торговим центром старого Києва. Першу таку установу збудували у 18 столітті за проєктом зодчого Івана Григоровича-Барського. 1808 року архітектор Луїджі Руска запропонував новий проєкт торгового дому. Це мав бути двоповерховий торговий комплекс із безліччю магазинів. Проте другий поверх так і не побудували: велика пожежа на Подолі 1811 році залишила Гостинний двір одноповерховим.

Торговий комплекс має форму прямокутника, тут працювало більше 50 магазинів і крамничок, які були поділені на ряди – залізний, шовковий, хутряний та інші. Кожен магазин мав два входи – зовнішній і внутрішній, у кожного був власний склад і підвал.  У 1980-тих роках була проведена масштабна реконструкція під керівництвом архітекторки Валентини Шевченко. Тоді й добудували другий поверх – втілили задум Руски.

ТЕГИ: київ, поділ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!