На Львівщині згорнуть половину Covid-відділень

4245 0
Заклади, які реорганізують, залишаться у резерві і при потребі зможуть повернутися та розгорнути Covid-ліжка.
Фото: Центр легеневого здоров

Фото: Центр легеневого здоров'я

Через суттєве зменшення хворих із коронавірусом у Львівській області в опорних лікарнях найближчим часом почнуть згортати ковідні ліжка. Реорганізацію планують у 50% Covid-відділеннях. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Шурпяк.

Читайте також: В Україні планують послабити карантин

За її словами, про жодне закриття закладів не йдеться, а лише про реорганізацію ліжкової Covid-мережі у Львівській області.

«Це пов’язано з тим, що є спад захворюваності. Наприклад, станом на сьогодні у медичних закладах Львівщини із коронавірусом перебуває 665 осіб, хоча всього розгорнуто 5 тисяч ліжок, що становить не повних 14% завантаженості. Відтак, на рівні МОЗ вирішили мережу реорганізувати, щоб деякі заклади, які раніше були опорними, повернулися до звичного ритму роботи, надання медичної допомоги по інших пакетах, які є законтрактовані з НСЗУ. Це логічні процеси. Ми не можемо дозволити, щоб заклад простоював», – каже Ірина Шурпяк.

Як уточнила заступниця, ті заклади, які реорганізують, все одно залишаться у резерві і при потребі, у будь-який момент, зможуть повернутися та розгорнути Covid-ліжка.

Читайте також: МОЗ планує змінити індикатори «зеленої» зони. Яких змін чекати

Які саме заклади реорганізують, а які надалі залишатимуться ковідними, наразі обговорюють. Але із понад 20 медзакладів, які зараз приймають хворих на коронавірусну інфекцію на Львівщині, може залишитися лише половина.

«Це не рішення Львівської області чи міста. Зміни відбуваються на загальнодержавному рівні. Саме зараз МОЗ та НСЗУ розробляють проєкт наказу, який буде включати перелік закладів та їх критерії надання допомоги. Його оприлюднять уже найближчим часом. Ковідними точно залишаться найпотужніші заклади, які мають великі кисневі мережі, потужні реанімаційні відділення, кваліфіковані працівники, які вже були залучені до надання такої допомоги. Наприклад, йдеться про Центр легеневого здоровֹֹ’я, львівську інфекційну лікарню», – розповідає співрозмовниця.

Оскільки епідемія, у тому числі коронавірусна, – це хвилеподібний процес, який може то наростати, то зменшуватися, цілком ймовірно, що вже восени можлива наступна хвиля епідемії.

Читайте також: У Львові відкрили перший в Україні центр вакцинації. Як він виглядає і кого тут вакцинують

Відтак, за словами Ірини Шурпяк, літній час варто використати якомога продуктивніше. Наприклад, подбати про вакцинацію.

«Важливе значення має те, скільки людей буде провакциновано. Зараз ми залучаємо додаткові потужності, щоб щепити якомога більшу кількість людей. Та все ж варто пам’ятати, що можливі мутації вірусів та штамів, тому маємо бути готові, що через якийсь час знову матимемо збільшення хворих на коронавірус», – додала Ірина Шурпяк.

Нагадаємо, що в Україні можуть послабити карантинні обмеження на літо.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!