Від грипу на Львівщині померла дитина

1607 0
Найвищий показник захворюваності фіксують у Львівському та Стрийському районах.
Умовне фото

Умовне фото

У перший тиждень 2024 року на Львівщині від ускладнень грипу померла дитина. Однак наразі через медичну таємницю деталей не повідомляють. Про це у четвер, 11 січня, під час брифінгу у Львівській обласній військовій адміністрації повідомив медичний директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін .

Загалом у Львівській області у перший тиждень 2024 року епідемічний поріг сезонних захворювань перевищений на 8%. За словами директорки Львівського обласного центру профілактики хворою Наталії Тімко, за тиждень по медичну допомогу через ГРВІ звернулось понад 11 700 осіб, а це на 2% менше, ніж в останній тиждень 2023 року. Найвищий показник у Львівському та Стрийському районах.

«Зараз на території області циркулюють вірус грипу А, коронавірус та респіраторно-синтеційний вірус. На коронавірус у перший тиждень Нового року захворіло 250 людей, це рівно удвічі менше, ніж тижнем раніше. 37 людей госпіталізували з ускладненням, троє померли. Натомість летальних випадків від грипу не було», – розповіла Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Як вберегтися від COVID-19. Поради медиків

На сьогодні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні з діагнозом грип і коронавірусна інфекція перебувають 47 дорослих і 38 дітей. З вкрай важким перебігом грипу у відділенні інтенсивної терапії перебувають двоє пацієнтів. Один дорослий з високим ризиком летального завершення грипу підключений до апарату штучної вентиляції легень.

Медики застерігаються людей від самолікування і наголошують, що таким чином можна не лише збільшити тривалість одужання, а й загострити супутні хвороби та загалом погіршити стан здоров'я.

Як відрізнити грип від ГРВІ

Грип – це висока гарячка, коли є температура 38-39 градусів, резистентна проти температурних препаратів, або температура знижується на годину-дві і знову підвищується до 38-39. 

«Це виражені ознаки інтоксикації. Пацієнти є млявими, у них інтенсивний біль голови, блювання, часом людина не може піднятися з ліжка, є максимально астенізованою. Пізня госпіталізація спричиняє тяжкий перебіг хвороби. До нас, зазвичай, госпіталізують пацієнтів вже на 6 – 10-ій добі перебігу хвороби. З пневмоніями, міокардитами, діти з проявами нейротоксикозу, енцефалітичними реакціями, судомами тощо», – розповів заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

При перших ознаках хвороби людей просять залишати вдома та не наражати на небезпеку інших. Водночас наголошують, що варто вакцинуватись, щоб уникнути складного перебігу хвороби. 

Читайте також: Які продукти допоможуть зміцнити імунітет взимку

Станом на зараз у Львівській області від грипу вакциновано 15 600 людей, майже половина із них - це люди із групи медичного ризику. В аптечних мережах ще можна придбати вакцину проти грипу на замовлення. Після введення препарату, організм стає захищеним через 14 днів.

Натомість понад мільйон людей із регіону отримали першу дозу та другу дози вакцини проти коронавірусу, 600 тисяч - першу бустерну дозу, 250 тисяч другу бустерну дозу. 

Нагадаємо, у 48-річного чоловіка родом з Хмельниччини грип спровокував важкі ускладнення – ураження головного мозку і двобічну пневмонію. Наразі він перебуває в реанімації Львівської обласної інфекційної лікарні.

____________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!