Чому цей тиждень не варто називати страсним та розклад богослужінь у Львові на Великдень. Підсумки доби

981 0
Нині 13 квітня та 414 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Ситуація на фронті: Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна має значну частину можливостей, необхідних для успіху весняного контрнаступу на тлі наслідків витоку документів американської розвідки. «Я щойно розмовляв зі своїм колегою в Україні, міністром Олексієм Резніковим. Ми обговорили низку питань… Але він і керівництво залишаються зосередженими на виконанні поставленого завдання. І я маю повну впевненість, що вони будуть робити те, що роблять хороші лідери, великі лідери: вони будуть боротися з ворогом», – сказав Остін.

За даними Генштабу (станом на 6:00), не зважаючи на численні втрати, ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. ЗСУ відбили понад 45 його атак.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдала 10 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено 2 склади боєприпасів та 1 радіолокаційну станцію. Збито 2 ворожих БпЛА типу «Орлан – 10».

Читайте також: Нашим бійцям потрібне «щеплення стресом». Інтерв’ю з психотерапевтом про ПТСР і відновлення. Війна, розпочата росією, створить нове покоління ветеранів в Україні. Вже сьогодні багатьом військовим після досвіду на передовій потрібна допомога психолога та ментальна реабілітація. Чому це важливо, як спілкуватися з військовими в цивільному житті, як кожен може їм допомогти Тvoemisto.tv запитало у Романа Ліщука – викладача кафедри психічного та фізичного здоров’я Львівської медичної академії ім. Андрея Крупинського, лікаря-психіатра, психотерапевта, кандидата медичних наук. Із кінця 2013-го року Роман Ліщук працював із фізично та душевно постраждалими учасниками Майдану, з 2014-го – у кризовій психологічній службі, проводив добойову психологічну підготовку на полігонах, а з 2015-го приватно, як психотерапевт, працює із ветеранами, бійцями, які приходять на ротації та дружинами військових.

Акцент дня: Чому цей тиждень краще не називати страсним та в чому його сенс. «Насправді у наших літургійних книгах цей тиждень є Великим, адже майже всі дні тижня називають великими. Там акцент не лише на страсті, а й на те, що ці страсті для нас зробили, – величну справу, оскільки ми отримали спасіння. Тож мусимо зламати цю давню традицію називати цей тиждень Страсним», – розповів отець Василь Рудейко.

Читайте також: Cирна, класична, шоколадна. П’ять рецептів пасок від українських кулінарів. Tvoemisto.tv зібрало кілька рецептів приготування головної великодньої страви від українських кулінарних блогерів та шефів, якими вони ділилися ще кілька років тому, однак актуальні й досі.

Ключові події:

1. У Мінкульті показали наслідки безоплатного користування Києво-Печерською Лаврою УПЦ мп. Міністр культури Олександр Ткаченко уточнив, що представники УПЦ МП зруйнували кімнати корпусу № 112. Там розташований Книжковий склад, збудований у ІІ половині ХІХ століття. Комісія складає заяву про злочин за статею про пошкодження об’єктів культурної спадщини;

2. Звернулося понад 100 тисяч осіб. Скільки дозволів на виїзд видали на Львівщині через систему «Шлях». Із них – понад 40 тисяч отримали дозвіл для здійснення гуманітарних місій.

Читайте також: Майже 40% українських переселенців у Польщі не планують повертатися до України. З тих, хто планує повернутися, 82% вказали, що приїдуть в Україну після перемоги. 8% сказали, що збираються додому вже цієї весни, 6% планують приїхати влітку, і 4% – восени;

3. Реконструкція Личаківського парку. Коли завершать роботи та скільки потрібно коштів. Роботи тривають вже п’ять років. Станом на сьогодні фінансування проєкту призупинили через війну, проте підрядник продовжує працювати в парку.

Читайте також: На вулиці Шевченка у Львові знову зрізають дерева. Чи планують потім висаджувати нові. «Натомість плануємо висадити близько 156 дерев та кущів. Але це протягом весни робитимуть в процесі реконструкції. Ми обстежили всі місця, де можна додатково висадити дерева», – зазначив керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

Та: Німецький графічний дизайнер показав, як виглядала би набережна Києва без машин та реклами. Автор випустив подібні анімаційні стрічки про більш ніж 20 міст світу;

4. Міська влада Києва підтримала запровадження квитка, який дійсний 90 хвилин. Тепер містянам не доведеться платити при кожній пересадці.

Читайте також: КМДА прибере МАФи на Шулявці та удосконалить правила розміщення тимчасових споруд у місті. Міська влада готова до конструктивної співпраці з малим бізнесом.

Та: У Львові відкриють нові паркувальні майданчики. Локації. Тариф на паркування діятиме відповідно до зони розміщення майданчика;

5. Цієї неділі відзначатимуть Великдень. Розклад богослужінь у Львові. У греко-католицьких та православних храмах Львова відбудуться літургії.

До речі, на Великдень у Львові та області очікується дощова погода, але буде тепло – до +16°.

Читайте також: Великоднє богослужіння пройде у 163 храмах Києва. Святкові молебні заплановані ввечері 15-го та зранку 16-го квітня.

Та: У Львові збирають Великодні кошики для бійців ЗСУ та їхніх родин. Локації. Охочі мешканці можуть приносити продукти.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!