Чому у Львові рекордна кількість хворих на Covid-19 і як це вплине на продовження карантину

55734 0
70 нових хворих на Covid-19 в області пояснюють більш вузькою вибіркою тих, кого тестили. Якби таким чином обстеження проводилося і раніше, то не виключено така кількість була б щодня.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

У Львівській області станом на ранок 28 травня Covid-19 лабораторними тестами підтвердили у 70 людей, із яких 53 – львів’яни. Це – рекордна кількість хворих за добу.

Читайте також: У інфекційній лікарні Львова почали експериментальне використання препарату Біовен у хворих на Covid-19

Головна епідеміологиня Львівської області Наталія Тімко у коментарі Tvoemisto.tv сказала, що кількість проведених за добу лабораторних тестів не змінилась – вона є приблизно на тому ж рівні, що і в попередні 2-3 тижні. Причина великої кількості виявлених хворих, за її словами, в іншому.

«Учора взяли на дослідження лише тих людей, які поступили за останні дні з ознаками коронавірусної хвороби в стаціонари у Львівській області. Оскільки вибірка була більш вузькою, тому і так багато позитивних результатів тестів. Якби ми щодня прицільно обстежували тільки тих, хто недавно захворів і потрапив у стаціонар, то, можливо, така кількість була б щодня», – говорить Наталія Тімко.

Раніше, додає вона, в один день могли робити тести і контактним людям, і тим, хто іде на планову операцію, і тим, хто має симптоми захворювання, тому цифри були меншими.

«Робити якісь висновки лише за сьогоднішнім днем не дуже коректно. Але загалом ситуація поки що несприятлива, нові хворі є, кожен з них проконтактував з іншими людьми, ті наразились на небезпеку і теж можуть переносити вірус. Від того, як люди будуть носити маски, дотримуватись соціальної дистанції, мити руки, залежить, як будуть розгортатись події на Львівщині далі», – каже Наталія Тімко.

Читайте також: На Львівщині за тиждень на коронавірус захворіла майже сотня медиків

За словами епідеміологині, зараз хворих із підозрою на Covid-19 приймають більше лікарень в області, люди звертаються частіше. Загалом у стаціонарах Львова перебувають 450 людей із коронавірусом.

Наталія Тімко говорить, що у Львівській інфекційній лікарні припинили забір аналізів для ПЛР-тестів у амбулаторних хворих – тобто людей, які не лежать в лікарні. Це пов’язано з тим, що виникали черги із тих, хто іде на планову госпіталізацію.

«Не може в період епідемії бути черга, а тим більше не можуть у ній бути і хворі, і здорові люди. Пацієнти, які мають іти на планову госпіталізацію чи операцію, мають пройти обстеження у сімейного лікаря або у багатопрофільній лікарні, де планується госпіталізація», – пояснює Наталія Тімко.

Вона додає, що тест для тих, хто має планово лягти в лікарню чи на операцію, є  безкоштовним.

«Уся первинна ланка (сімейні лікарі – ред.) сьогодні повинна забезпечувати обстеження. Окрім того, багатопрофільні заклади, де планується госпіталізація, теж можуть за потреби взяти матеріал для діагностики. Його відправляють у той же Львівський обласний лабораторний центр МОЗ», – каже Наталія Тімко.

Єдине, додає вона, що варто бути готовим до того, що на результати тесту доведеться чекати, можливо, і два тижні, тому що зараз є велика черга.

Читайте також: В Україні можуть запрацювати басейни, але Львівщина не відповідає критеріям послаблення карантину

Завтра, 29 травня, відбудеться засідання Львівської обласної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. На ньому вирішуватимуть, чи послабити, чи продовжити карантин. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень, наразі Львів та Львівщина не відповідають вимогам для послаблення карантину лише за одним показником – кількістю виявлених хворих на Covid-19 на сто тисяч населення за тиждень.

«У нас індекс 15,08, а має бути не більше 12. То про що говорити далі. Завтра будемо дивитись, як балансувати категорію здоров'я та категорію економіки», – каже Тарас Грень.

Він додав, що, швидше за все, карантин на Львівщині продовжать, але наголосив, що це його прогноз, а рішення ухвалюватимуть завтра 35 членів комісії.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!