Чи буде взимку у Львові світло: цифри, факти, думки експертів

5782 0
Із наближенням зими в уряді серйозно задумались про забезпечення населення теплом і електроенергією. Топ-новиною цього тижня стало повідомлення Міністерства енергетики і вугільної промисловості про можливе відключення світла побутовим споживачам у пікові години вранці та ввечері. Промислових підприємств економія не стосується.
Фото: espreso.tv

Фото: espreso.tv

Згідно з інформацією, відключення відбуватимуться за узгодженими з облдержадміністрацією графіками під час ранкових і вечірніх пікових навантажень. Електроенергію українцям уже подавали за графіком – це було в 90-х роках, пише Львівська пошта.

У ПАТ “Львівобленерго” пояснили: відключати поки нічого не будуть, а екстрений план подачі електрики розробили про всяк випадок. Тим часом львів’яни вже масово запасаються свічками й ліхтариками. Продавці в магазинах визнають, що попит на такі товари останнім часом суттєво зріс.

Графіки аварійних відключень діють з 1 жовтня цього року до 1 жовтня 2015 року. Відповідний графік уже погоджений Держенергонаглядом, і з 4 серпня є на погодженні у Львівській облдержадміністрації. У Львівобленерго пояснюють, що такі графіки вводять лише за спеціальним розпорядженням Національної енергетичної компанії “Укренерго”, узгодженим з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, у разі виникнення аварійного дефіциту потужності в Об’єднаній енергосистемі України. Припинення дії таких графіків – також за спецрозпорядженням НЕК “Укренерго”.

“На сьогоднішній день розпорядження НЕК “Укренерго” про введення графіків аварійних відключень немає, є лише лист Міненерговугілля №01/32-1753 від 28 серпня для всіх енергопостачальних компаній України, в тому числі ПАТ “Львівобленерго”, про застосування графіків у необхідних обсягах у разі виникнення дефіциту потужності в регіоні і, відповідно, порушення балансу Об’єднаної енергосистеми України”, – кажуть у Львівобленерго.

У Львівській міськраді кажуть: про економію чули, але офіційного повідомлення поки не отримали. “Це питання ми постійно обговорюємо. Але все буде залежати від того, наскільки наші генеруючі електростанції забезпечені відповідними паливними матеріалами. Тобто, як вони зможуть генерувати електричну енергію. На жаль, Львів не має автономної електричної системи, яка би була незалежною від загальної енергосистеми, і тут ми є заручниками ситуації”, – розповів перший заступник міського голови Львова Олег Синютка.

Львів бере світло із Єдиної енергетичної системи України. Там генерується електрика з усієї України. Звідти її отримує і наше місто. Підприємства там купують електроенергію. “Щодо Львівобленерго – то це приватна структура, яка має угоди зі всіма комунальними підприємствами Львова, також має відповідно угоди з кожним мешканцем по забезпеченню їх електрикою. Мерія відповідає лише за освітлення вулиць. Для цього комунальне підприємство “Львівсвітло” купує електрику в Львівобенерго, а кошти за освітлення вулиць йдуть з міського бюджету”, – каже Олег Синютка.

“Хоча в області ми й маємо потужності по генеруванню електроенергії, зокрема, на наших теплових електроцентралях, але усю вироблену енергію вони подають до загальних мереж, тому сказати, що ми використовуємо її для наших потреб – буде неправильно. В будь-якому випадку міська влада робитиме усе, аби містяни не відчули на собі так званої економії”, – пояснює Олег Синютка. – Насамперед – це буде стосуватись вуличного освітлення, адже його відсутність одразу потягне за собою збільшення злочинності в місті. Будемо переконувати урядовців не відключати світло й в квартирах, адже це не лише побутові незручності. Повторюю, міська рада є заручником ситуації, і ми не можемо виділитись із загальнодержавного рівня. З його слів, Львів уже кілька років займається питанням енергоекономії, а за останні п’ять років місто зменшило споживання енергоносіїв на 30%. “Адже чим менше споживаємо, тим більша ймовірність того, що в нас не буде відключень. Тому прошу всіх економити, і якщо кожен із нас у маленькій кількості долучиться до економії, то в загальному можемо отримати добрий результат”, – резюмує він.

Тим часом міський голова Львова Андрій Садовий не схвалив урядову економію і порадив міністрам визначитись: або перехід на електрокотли, або відключення світла. “Місяць тому прем’єр-міністр закликав усіх максимально переходити на електричні котли для опалення. А зараз говорить про відключення світла. Уряд має якось синхронізувати свої рішення”, – каже Андрій Садовий. – “Буду робити усе можливе і неможливе, щоб до Львова ця біда дійшла у найменшій кількості. Як, наприклад, з гарячою водою. Львів зараз єдиний в Україні до неї підключений. І для мене це принципове питання. Вважаю абсурдною ситуацію, коли люди палять газ, гріють баняки… Тоді що, менше газу використовується? Ні. Треба просто бути далекоглядними. Якби уряд затвердив розрахунки на газ, на всі види палива, на електроенергію на десять років наперед, тоді можна було б прорахувати економічні ризики переходу на різні види палива. Але цього немає, ніхто не знає, якою за півроку буде ціна на газ, на вугілля, на електроенергію. Якщо уряд це зробить, проблем буде набагато менше”, – певен міський голова Львова. Також він закликав ДТЕК закуповувати вугілля для електростанцій у Львівській області. “Чому електростанції не беруть наше червоноградське вугілля? Той самий ДТЕК, що є власником ДТК “Західенерго”, нехай бере вугілля з нашого басейну. Окрім того, є атомна енергія, яка набагато дешевша. Ми ж з вами не знаємо конкретних цифр: що скільки коштує, що йде за кордон, які потужності працюють, які ні… Усе має регламентувати здоровий глузд, а не чиїсь лобістські інтереси та олігархічні забаганки мати надприбутки на біді в країні. Україна має великі потужності з виробництва електроенергії. Якщо керівництво держави буде грамотним, то проблем не буде”, – зазначив Андрій Садовий.

Експерти ж певні, економія потрібна і називають дві причини, чому розроблення графіків економії зараз на часі. По-перше, щоб зберегти і розподілити енергоресурси. По-друге, щоб забезпечити енергосистему держави від кризових явищ, що може призвести до серйозних техногенних наслідків.

“Якщо подачу світла не обмежувати в піковий період, то Україна може мати великі проблеми по безпеці енергетичної системи в цілому”, – каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. Він розповів, що 47% електроенергії в Україні виробляють атомні станції, близько 35% – це теплова генерація і 15% – гідроелектростанції, менше 1% – це відновлювальні джерела енергії. “Зараз важливим є вугілля, бо на ньому працюють теплові й гідроелектростанції. А з цим у нас можуть бути проблеми, адже поклади вугілля і шахти, де його добувають – на сході України. Тому без цього регіону буде дуже важко забезпечити комфортні умови споживання електроенергії, але ці негативні наслідки можна мінімізувати. І не лише за рахунок відключень. Не секрет, що на Львівщині ситуація одна із найкращих, адже багато електроенергії з Бурштинської ТЕС йде на експорт. Крім того, регіон не має так багато затрат енергії, як Донецьк чи Дніпропетровськ”, – розповідає Володимир Омельченко.

З його слів, найбільше електроенергії за кордон продає компанія ДТЕК, хоча в теперішніх умовах, коли населенню не вистачає – це неправильно, та й логіки тут небагато. На сході України проблем буде більше, адже і споживають там більше.

“Те, що цієї зими українські міста можуть залишитись без світла – дуже песимістичний варіант, але можливий. Насамперед, за умови аварії чи серйозної поломки на електростанції”, – вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

“Цього року ми також маємо проблему з нестачею вугілля. Проте це все одно не дає підстав вимикати світло для населення. Хоча і тут є нюанс, якщо складна зима буде холодною, то рівень споживання електроенергії буде зростати, відповідно вугілля на ТЕЦ не вистачатиме. Цей фактор негативно вплине на енергосистему в цілому. Адже лінії електропередач зношені, і їх термін експлуатації давно вийшов, тому велике навантаження для них не завжди добре. Але це я розповідаю про найгірший варіант. Якщо таке буде, то це колапс, але не думаю, що до цього дійде. Він можливий, якщо на електростанціях буде повне відключення або аварія. Тоді дійсно можуть бути довготривалі проблеми, тобто день чи два люди сидітимуть без світла. Поки для цього підстав немає!

Що стосується відключення електрики в певні години, то це ще не доконаний факт, але в уряді прийняли таке рішення. На мою думку, воно доволі популістичне, мовляв, подивіться, як ми працюємо, які заходи кризові приймаємо. І вони обов’язково мають дати ефект. Вдумайтесь – ще три місяці тому всім пропонували перейти на електричне опалення, аби менше використовувати газу, а більше електроенергії, а тепер вже хочуть відключати й електроенергію, тобто одне суперечить іншому…

Львівська область не є в найгіршому становищі, але варто розуміти: якщо світло будуть вимикати, то відключатимуть усіх, тобто енергосистема не буде вибирати один регіон. Постраждають усі однаково, незважаючи на те, що ми виробляємо більше електроенергії, ніж споживаємо. І це головна проблема! Крім того, в нас електрика виробляється тоді, коли вона не потрібна, а в час пік її бракує. І система працює на оптимальних потужностях. Треба зменшувати споживання, але збільшувати виробництво. Хоча збільшувати роботу електростанції теж не зовсім правильно, адже вона повинна завжди більше працювати і виробляти більшу кількість електроенергії. А якщо вночі ви вимкнули світло, то куди піде ця електроенергія? На експорт вона не піде, бо ми не експортуємо в таких кількостях, бо немає клієнтів, тобто частина піде на експорт, а частина в землю. Це проблема існує давно і її треба вирішувати.

Для Львівщини найбільшими виробниками електроенергії є Бурштинська ТЕС (Івано-Франківська область) і Добротвірська ТЕС (Львівська область, Кам’янко-Бузький район). Також потужною є Рівненська АЕС. Це те, що найближче, але наголошую, розмежовувати тут не можна. Адже електрика від цих станцій надходить до Єдиної енергетичної системи України.

Щодо 90-х років, то тоді справді були так звані “віяльні” відключення світла. Його принцип полягав у тому, що вимикали світло по черзі. Тобто одним включали, а іншим – відмикали, а потім навпаки. Це було зроблено заради економії електроенергії, і розвантаження системи. Тривало це приблизно з 1994 до 1996 рр. Тоді це теж було спричинено “своїми” чинниками, адже в ті роки відбувалась приватизація обленерго. Тому зрозуміло, що потрібно було продемонструвати, що підприємства в поганому стані, і їх треба продавати за копійки. Це була одна із основних причин, яка породила так звану “економію”.

Звісно, порівнювати 90-ті з теперішнім часом не можна, адже причини там були інші, але наслідки – схожі. Нинішня економія – це популізм чистої води! Якщо світло вимикатимуть, то зможуть зекономити не більше 5% електроенергії! Максимум до трьох мільярдів кіловат за рік. А загалом населення споживає 42 мільярди кіловат. Так звана економія – це настільки незначна цифра, що проблеми вона не вирішує, тому в ХХІ столітті від неї можна і відмовитись. Шукати треба інші шляхи”, – резюмує експерт.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!