Чи будуть санкції проти чоловіків, що виїхали за кордон в час війни. Пояснення

3800 0
Кримінальна відповідальність передбачена, виключно якщо чоловік утік за кордон уже після отримання повістки.
Фото умовне

Фото умовне

Для чоловіків призовного віку, що виїхали з України за період війни передбачено штраф – і лише в разі повернення в Україну. Кримінальна відповідальність передбачена, виключно якщо чоловік утік за кордон уже після отримання повістки, пише LB.ua. 

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко анонсував посилення санкцій для втікачів, зокрема, покарання військовозобов’язаних, які незаконно виїхали з України під час війни. 

«Навіть благородна мета не має стати підставою для порушення законодавства. Паралельно триватиме пошук інших юридичних інструментів і заходів впливу на тих, хто вже незаконно перетнув кордон і покинув країну в час великої біди», – зазначив міністр.

Читайте також: Чоловіків, які незаконно виїхали з України, чекає покарання, – Клименко 

Він попередив, що отримати всю інформацію про нелегалів буде нескладно. Оскільки хтось із них рано чи пізно повернеться, хтось звернеться до дипломатичних представництв України в інших державах по нові документи чи допомогу. Тоді буде можливість перевірити, чи були в людини законні підстави для виїзду за кордон.

«На мою думку, доцільно розглянути запровадження «інституту обмежень правом» для осіб, які виїхали під час воєнного стану за кордон під певними умовами і «забули повернутися». Розумію, що будуть «гучні голоси» проти таких обмежень з посиланням на практику ЄСПЛ, порушення прав людини, але до такої дискусії варто залучити тих, хто в умовах війни працює в Україні та сплачує податки, а також людей, які втратили в цій війні майже все», – пояснив адвокат Юрій Бауман.

Нагадаємо, що мешканець Львівщини організував схему переправлення військовозобов'язаних чоловіків за кордон. Даною «послугою» скористалися понад 50 військовозобов’язаних громадян. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!