У комунальних медзакладах Львова зменшилася кількість лікарів

6982 0
У Львівській громаді на первинній медичній допомозі працює 534 сімейних лікарів та 550 медичних сестер.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

У Львівській громаді на одного лікаря первинної медичної допомоги є 1,06 медсестер. Такі дані продемонстрували у новій системі моніторингу якості надання послуг первинної медичної допомоги, яку запустили у Львові, передає Tvoemisto.tv.

Як зазначила Tvoemisto.tv керівниця управління охорони здоров'я ЛМР Марта Матюшко станом на сьогодні на первинній медичній допомозі працює 534 сімейних лікарів та 550 медичних сестер. Водночас у 2022 році у Львівській МТГ було 480 лікарів при 613 тис. декларантів. В 2023 році збільшилась кількість приватних закладів охорони здоров'я, що стало причиною зменшення кількості декларантів і, відповідно, стало причиною зменшення кількості лікарів. За словами Марти Матюшко, на брак медсестер частково вплинуло повномасштабне вторгнення, проте більшою мірою нестача медиків пов'язана із тим, що лікарі переходять на роботу у приватні медичні заклади.

«Близько 30% роботи сімейного лікаря може брати на себе медична сестра, але для цього важливо надати їй можливість це робити, щоб забезпечення медичних сестер було достатнім. Для початку нам потрібно було оцінити, скільки у Львівській громаді є медсестер, якою є середня відвідуваність пацієнтів та яким є навантаження на лікаря. Крім того, ми проаналізували показник рекомендованої кількості декларацій і дотримання лімітів серед львівських медиків становить 74,45%», – пояснив аналітик компанії HELSI Павло Ковальчук у коментарі Tvoemisto.tv.

Зазначимо, що завантаженість лікаря первинної медицини у Львові складає 13,55 візитів впродовж одного робочого дня. Як повідомив аналітик компанї HELSI Павло Ковальчук, після аналізу показників у системі моніторингу, у Львівській громаді планують більше залучати медсестер до роботи лікаря, щоб покращити якість надання медичних послуг у комунальних закладах. 

Читайте також: Скільки немовлят народилось у пологових Львова з початку повномасштабної війни

Загалом у системі моніторингу є 16 основних індикаторів , за якими аналізується робота цієї сфери і які стануться основою для прийняття подальших рішень, для покращення первинної медичної допомоги. Впровадження системи моніторингу у Львівській громаді допоможе ВООЗ та НСЗУ розробити національні стандарти моніторингу послуг первинної медичної допомоги в Україні.

«В нас вже є випадки, що за допомогою цієї системи на планових скринінгах виявляли онкологічні чи хронічні захворювання на ранніх стадіях»,пояснила медична директорка 4-ї лікарні Другого медичного обʼєднання Львова Ірина Цегелик.

Нагадаємо, що у  міських поліклініках Львова та окремих стаціонарних відділеннях є потреба у лікарях різних напрямків. Йдеться зокрема про неврологів, кардіологів та рентгенологів. 

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!