Чи можуть звільнити працівника, який без попередження виїхав за кордон під час війни. Роз’яснення

1629 0
Відсутність працівника на робочому місці та невиконання ним трудових обов’язків у зв’язку з воєнними діями не може розглядатися як прогул без поважної причини.
Фото: Liga.zakon

Фото: Liga.zakon

Звільнення працівників має відбуватися за процедурами, що передбачені чинним законодавством. Якщо працівник йде з роботи за власним бажанням або за угодою сторін, таке звільнення відбувається на підставі заяви працівника, повідомляють у Державній службі України з питань праці.

Читайте також: Як переселенцю знайти роботу у Львові

У разі відсутності працівника на робочому місці та невиконання ним трудових обов’язків у зв’язку з воєнними діями, роботодавець не може розглядати цей факт як прогул без поважної причини. Тому у Держпраці рекомендують керівникам підприємств за відсутності заяви працівника про звільнення не звільняти його до завершення бойових дій.

У табелі обліку робочого часу можна проставляти позначку «інші причини відсутності», або трудовий договір із таким працівником може бути призупинений. При цьому підстави для збереження заробітку за таким працівником відсутні.

На місце відсутнього працівника роботодавець може прийняти іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

Нагадаємо, в Україні ухвалили новий закон, який регулює трудові відносини в умовах воєнного стану. Зокрема, закон передбачає норми щодо заробітної плати, звільнення працівників, відпусток.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!